1. Verhuistip: begin op tijd met opruimen en inpakken
Ga je binnenkort verhuizen naar de grote stad en heb je een verhuisbedrijf in Amsterdam in de hand genomen? Een van de eerste verhuistips voor een verhuizing zonder gedoe is: begin tijdig met opruimen en inpakken. Zodra de datum waarop je gaat verhuizen bekend is, raden wij je aan op tijd te beginnen met het opruimen en het inpakken van je eigendommen. Waarom? Omdat het hoogstwaarschijnlijk meer tijd van je in beslag neemt dan je in eerste instantie verwacht. Pak met name dat in waarvan je zeker weet dat je het niet gaat gebruiken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld seizoensgebonden kleding en kerstversiering. De resterende tijd tot aan je verhuizing volledig uit verhuisdozen leven is ook weer niet de bedoeling. Verhuizen biedt ook gelijk een uitgelezen kans om de spullen die je niet meer gebruikt op te ruimen. Zo kun je ze apart houden om te doneren aan een goed doel of ze laten ophalen door een kringloop, en hier iemand anders blij mee maken. Een veel gemaakte fout bij een verhuizing is namelijk het meenemen van jarenlange niet gebruikte en overbodige spullen.
2. Tip voor verhuizen: organiseer je verhuisdozen
Terwijl je op tijd begint met opruimen en inpakken, is het handig om de verhuisdozen te organiseren. “Echte” verhuisdozen – die makkelijk dicht te vouwen en extra stevig zijn – kun je halen bij een bouwmarkt, verhuis- of opslagbedrijf. Het organiseren hiervan kun je doen met labelstickers. Labels maken het makkelijker om de dozen in de juiste ruimte te plaatsen en dat scheelt weer tijd bij het uitpakken. Want heus waar, morgen, overmorgen of volgende week weet je (zonder labelstickers) écht niet meer wat je in welke verhuisdoos hebt gedaan. Bij het organiseren van de dozen is het ook aan te raden om het gewicht te verdelen. Stop de zwaardere spullen onderin de verhuisdoos (of in een kleinere variant) en de lichtere spullen daar weer bovenop. Om blessures te voorkomen, zou de doos niet zwaarder dan 20 kilo moeten zijn.
3. Tip bij verhuizen: geef wijzingen op tijd door
Om te voorkomen dat je post naar het verkeerde adres wordt gestuurd, dien je tijdig je adreswijziging door te geven aan diverse instanties. Zo heeft de checklist verhuizen het over de gemeente, de bank en de Belastingdienst. Maar ook aan de huisarts, tandarts, apotheek, verzekeraars, eventuele verenigingen waar je bij bent aangesloten en je lopende abonnementen op bijvoorbeeld tijdschriften en nieuwsbladen moet je op tijd je adreswijziging doorgeven. Voor wat betreft je huidige energiecontract kan deze vaak met je mee verhuizen. Tenzij je bij je nieuwe huis ook graag een nieuwe energieleverancier wilt, omdat deze voordeliger is. Die kun je zelf kiezen. Echter, datzelfde verhaal gaat niet op voor een waterleverancier. Die kun je namelijk niet zelf kiezen. Voor wat betreft verzekeraars zou je ook nog kunnen kijken of het overstappen naar een andere voordeliger is. Vergeet ook niet om te checken of je je verzekeringen zoals bijvoorbeeld je inboedel- en opstalverzekering moet aanpassen.
Welke tips voor een soepele en ontspannen verhuizing ken jij nog meer?