Het isoleren van je huis heeft veel voordelen. Het voorkomt niet alleen geluidsoverlast, maar zorgt er ook nog eens voor dat de warmte niet uit je huis ontsnapt of dat er tocht binnenkomt, waardoor je de verwarming een stuk minder hoog hoeft te zetten. Isoleren werkt dus energiebesparend. Dit is goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Wil jij ook besparen? Wij geven je 5 tips om je huis te isoleren.
1. Breng kleine veranderingen aan voor een groot effect.
Het ophangen van gordijnen is een kleine moeite, maar heeft een groot effect. Gordijnen zorgen ervoor dat warmte niet ontsnapt via de ramen van je huis. Een andere manier om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte via de ramen verloren gaat, is het plaatsen van dubbel glas. Hiervoor wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zogenaamd HR-glas. Dit is glas dat voorzien is van een heel dun, nauwelijks zichtbaar metaallaagje. Dit laagje houdt stralingswarmte tegen. Voor glas geldt: hoe lager de de U-waarde, hoe effectiever de isolatie. Ook het aanbrengen van tochtstrips tussen kieren van bijvoorbeeld ramen en deuren is een makkelijke manier waarop je jouw huis zelf beter kunt isoleren.
2. Let op isolatiewaarde
Niet alle isolatiematerialen werken even effectief. Let er bij het kiezen van een isolatiemateriaal dus op dat je kiest voor een hoge isolatiewaarde. Deze zijn te herkennen aan een hoge Rd-waarde. Kortom, hoe hoger de Rd-waarde van een materiaal, hoe beter de isolatie.
3. Zorg voor goede ventilatie
Het is belangrijk om je huis regelmatig te ventileren, bijvoorbeeld door middel van ventilatieroosters of gewoon door ramen en balkon- of tuindeuren af en toe eens wijd open te zetten. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, het zorgt er ook nog eens voor dat het vochtgehalte van de lucht in huis omlaag gaat. Omdat droge lucht een stuk makkelijker te verwarmen is dan vochtige lucht, verbruik je zo veel minder energie.
4. Wees zorgvuldig bij het aanbrengen
Isolatiemateriaal moet altijd met de grootste zorgvuldigheid worden aangebracht. Aandachtspunten hierbij zijn het goed afdekken van kieren en stevige bevestiging. Ook is het belangrijk dat het isolatiemateriaal tijdens het aanbrengen goed beschermd wordt. Het isolatiemateriaal mag tijdens het klussen absoluut niet nat worden. Ook moet ruwe behandeling van het materiaal voorkomen worden om het optimale effect te behouden. Ben je bang om fouten te maken bij het aanbrengen? Schroom dan niet om een isolatiebedrijf in te huren. Door het werk uit te laten voeren door een deskundige, weet je zeker dat je huis goed geïsoleerd is.
5. Blijf controleren
Hoe secuur isolatiemateriaal ook wordt aangebracht, het is belangrijk om te blijven controleren en om tochtdichtend materiaal eens in de zoveel tijd te vervangen. Na een enkele jaren verliest dit materiaal namelijk het grootste deel van zijn flexibiliteit. Zo kunnen er toch weer kieren ontstaat. Om dit te voorkomen, is het dus noodzakelijk om eens in de paar jaar een controle uit te voeren. Ook dit kan gedaan worden door een professioneel isolatiebedrijf.
Het isoleren van je huis werkt energiebesparend en hoeft lang niet altijd moeilijk te zijn. Ga dus direct zelf aan de slag of neem contant op met een isolatiebedrijf.
Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Technisol.