Site pictogram Wonen & Inrichting

6 tips om jouw woning seniorgeschikt te maken

1. Neem een rolstoel, rollator of wandelstok

Zeker als je slecht ter been bent kun je overwegen om binnenshuis een rolstoel of rollator neer te zetten. Dan kun je gemakkelijker van punt A naar punt B bewegen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om eventueel evenwichtsverlies. Als je de ruimte er hebt ten minste. Neem anders een lichte rolstoel of een opvouwbare rolstoel om ruimte vrij te kunnen houden in jouw woning. Een alternatief is de wandelstok; de wandelstok corrigeert jouw houding en maakt dat je binnenshuis rechtop kunt lopen.

2. Laat in de badkamer of bij de WC beugels aanbrengen

In gladde ruimtes zoals de badkamer of WC, of op plaatsen waar je vaker vanuit een zithouding rechtop komt te staan, kun je ervoor kiezen om beugels te laten aanbrengen. Dergelijke beugels kunnen jou ook ondersteuning bieden als je vanuit een moeilijke houding rechtop moet komen te staan. Dankzij deze beugels hoef je minder inspanning te leveren om in houding te komen. Bovendien kost het laten aanbrengen van enkele beugels in huis niet veel geld. Met het aanschaffen van steunbeugels zul je een investering doen in toekomst; je zult er veel plezier van kunnen hebben.

3. Zorg voor elektronische apparatuur die jou werk uit handen neemt

Een seniorgeschikte woning is onder andere een woning waarin apparatuur ingesteld zijn op de ouderdom. Door elektronische apparatuur als een vaatwasser, elektrische lift of elektronisch bedienbare schotten voor de ramen te nemen, vergemakkelijk je de handelingen doe je moet doen om bepaalde resultaten te bereiken. Voor senioren zijn dergelijke toepassingen goed omdat de handelingen hierdoor efficiënt en minder zwaar worden.

4. Neem geriefelijke meubels

Het is belangrijk voor senioren om voldoende en regelmatig rust te nemen. Een van de belangrijkste plekken, die volop aandacht verdient, is daarom de woonkamer of lounge. Als senior doe je er goed aan om deze naar jouw wens en smaak te maken door er meubels in te zetten waarin jij lekker en comfortabel kunt zitten of rusten. Eventueel kun je ook meubels kopen die speciaal voor de lasten van de ouderdom zijn vervaardigd. Men denke hierbij aan sofa’s of leunstoelen die voorzien zijn van bijvoorbeeld een vibratiestand, uitschuifbaar voetgedeelte of verstelbare as.

5. Ruim kasten in met beleid

Als oudere of senior wil je geen onnodige, extra inspanning te hoeven leveren om bij bepaalde producten, ingrediënten of voorwerpen te komen. Denk er daarom maar eens over na hoe jij jouw woonkamer- en keukenkasten in wilt delen en welke gebruiksvoorwerpen of benodigdheden je vaak gebruikt. Door strategisch en tactisch de kasten in te ruimen, kun je jezelf een hoop acties besparen. Zeker als oudere of senior, de levensfase waarin lichamelijke kwalen eerder optreden, ben je gebaat bij geordende en netjes ingeruimde kasten.

6. Houd je mobiel of ouderenalarm bij de hand

Stel: je valt languit in de woonkamer of in de garage en breekt per slot van rekening een bot in jouw lijf. Om te voorkomen dat je wanhopig en vol pijn achter blijft, moet je ervoor zorgen dat jij jouw mobiele telefoon of het alarm voor thuiszorg op zak hebt. Je kunt dan namelijk in noodsituaties gauw hulp inroepen door te bellen of een signaal aan de thuis- of mantelzorg af te geven. Hulp zal dan eerder ter plaatse zijn dan in het geval dat je niet kunt beschikken over communicatiemiddelen.

Mobiele versie afsluiten