Site pictogram Wonen & Inrichting

7 tips voor een veilige keuken

Veilige keuken - 7 tips

Ongelukken in huis gebeuren meer dan eens in de keuken. En ook al zit een ongeluk in een klein hoekje, toch kun je heel veel soorten ongelukken gemakkelijk voorkomen. Fijn voor iedereen en zeker voor gezinnen met kinderen! Wij zetten zeven tips voor een veilige keuken voor je op een rijtje.

1. Berg schoonmaakmiddelen veilig op

Deze tips is vooral heel belangrijk voor mensen met kinderen. Het is van groot belang dat je was- en schoonmaakmiddel hoog opbergt of in een afsluitbare kast doet die niet te openen is voor kinderen. Als je schoonmaakmiddel gebruikt hebt, dien je het ook meteen weer veilig op te bergen. Zo voorkom je ongelukken en creëer je een veilige keuken voor je kind.

2. Scherpe voorwerpen

Vanzelfsprekend dien je met kleine kinderen extra goed op te letten met alle voorwerpen die scherp zijn. Zorg voor een veilige opbergplek waar kinderen niet bij kunnen en laat geen scherpe spullen slingeren. Maar ook als je geen kinderen hebt, is het goed om eens na te denken over een veilige manier van het opbergen van messen, zodat je je niet per ongeluk snijdt of iets laat vallen.

3. Veiligheid tijdens het koken

Ben je aan het koken, draai dan de stelen van de pannen naar achteren, zodat er niemand per ongeluk tegenaan kan lopen. Deze tip wordt vaak gegeven aan mensen met kinderen, maar volwassenen kunnen natuurlijk net zo goed tegen een uitstekende steel aanlopen. Controleer verder altijd of je de kookpitten uit hebt gezet voordat je de keuken verlaat.

Kleine tip voor mensen met kinderen: bij IKEA hebben ze hele handige ‘hulpjes’ om je keuken kindvriendelijk te maken. Praktisch, veilig en betaalbaar.

4. Controleer de gasslang eens

Als je op gas kookt, denk je (waarschijnlijk) niet elke week aan de staat van de gasslang die voor de gastoevoer zorgt. Toch kunnen in die slang na een aantal jaren scheurtjes ontstaan, die dus kleine gaslekjes als gevolg hebben. En dat hoort natuurlijk niet bij een veilige keuken. Schakel een vakman in als je de gasslang laat nalopen, dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

5. Weet wat je moet doen in gevallen van keukenbrand

Vlam in de pan, afzuigkap in lichterlaaie of een oververhitte frituurpan die vlam vat – het zijn keukenongelukken die jammer genoeg regelmatig voorkomen. Toch kun je bepaalde dingen eenvoudig voorkomen of snel oplossen zonder dat het uit de hand loopt.

6. En zorg dat je de juiste blusmiddelen in huis hebt

Omdat je vetbranden dus nooit met water mag blussen, heb je andere blusmiddelen nodig in de keuken. Een blusdeken kan helpen bij een kleine vlam in de pan, maar bij grotere vetbranden heb je een ‘brandblusser klasse F’ nodig, speciaal voor het blussen van vetbranden.

7. Ruim scherven en blikdeksels meteen op

Deze tip is voor mensen met en zonder kinderen, want een van de meest voorkomende ongevallen in huis is het snijden aan blik of glas. Heb je een blik geopend, berg de deksel dan voorzichtig op in een krant of huis-aan-huisblaadje en gooi het dan pas in de vuilnisemmer. Zo voorkom je dat je je er later nog aan snijdt of dat de vuilniszak scheurt.

Ook voor glasscherven is het belangrijk dat je een veilige aanpak hebt. Zorg altijd eerst dat je voeten beschermd zijn door schoenen aan te trekken. Grof glas even in een emmer stoppen en in een aparte, kartonnen doos doen (of in de grote vuilcontainer) – in elk geval niet in de normale vuilnisemmer in de keuken!

Daarna even goed vegen met een zachte bezem of veger en blik als je een gladde vloer hebt en dan stofzuigen. Heb je vloerbedekking, dan kun je het beste meteen de stofzuiger pakken. Zorg ervoor dat je de hele kamer goed stofzuigt, want kleine glassplinters kunnen ver weg springen!

 

Dit artikel werd je aangeboden door BrandblusserXL.nl, online verkoper van onder andere vetbrandblussers.

Mobiele versie afsluiten