Oké, je hebt een huis gekocht. Maar nu heb ik een nieuw huis: welke verzekeringen zijn eigenlijk nodig? Wij lichten de 3 belangrijkste verzekeringen toe.
De opstalverzekering
Een verzekering die je niet nodig had toen je misschien nog een huurwoning had, is de opstalverzekering. Een andere naam die vaak wordt gebruikt voor de opstalverzekering is een woonhuisverzekering. Want dat is wat je verzekert: het huis en eventuele schade die daaraan kan ontstaan. De hypotheekverstrekker stelt het afsluiten van een opstalverzekering verplicht stelt. Kijk eens op internet rond welke opstalverzekering het beste bij jouw nieuwe situatie past. Een online verzekering afsluiten kan een prima idee zijn, maar zorg dat je altijd goed geïnformeerd bent voor je daadwerkelijk een contract ondertekent. Je bank of tussenpersoon kan je hier meer over vertellen.
De overlijdensrisicoverzekering
Als je alleen een woning koopt, is een overlijdensrisicoverzekering misschien niet het eerste dat in je opkomt. Maar zeker als je een partner en/of kinderen hebt, is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering van essentieel belang. Met zo’n verzekering dek je het risico af dat je partner en/of kinderen lopen als jij komt te overlijden en dus niet meer kunt (mee)betalen aan de hypotheek. De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering moet ervoor zorgen dat je nabestaanden de hypotheek kunnen blijven betalen en kunnen blijven wonen in jullie woning.
De inboedelverzekering
Ook belangrijk is een inboedelverzekering. Vraag jij je af: Wat valt er precies onder je inboedelverzekering? Het antwoord op die vraag klinkt misschien eenvoudig: onder een inboedelverzekering vallen alle losse spullen die je in je woning hebt. Een inboedelverzekering is geen verplichte verzekering om af te sluiten, maar het is wel zo verstandig. Breekt er bijvoorbeeld brand uit, dan is het wel zo prettig als je nieuwe kleding, meubels en witgoed kunt kopen.
Met deze drie verzekeringen heb je de grootste risico’s over het algemeen wel afgedekt. Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringen af te sluiten. Verdiep je er eens goed in en bedenk welke risico’s voor jou wel en niet belangrijk zijn om af te dekken.