Site pictogram Wonen & Inrichting

De beste tips voor een houten vlonder

houten vlonder

Houtsoort

Je hebt al besloten dat het een houten vlonder moeten worden, maar voor welke houtsoort kies je dan? Hardhout is dan het beste materiaal om een terras mee aan te leggen. Deze houtsoorten zijn namelijk enorm duurzaam, waardoor je langer plezier hebt van je vlonder. Daarnaast zijn ze slijtvast en kennen ze minder werking dan naaldhoutsoorten. Ook nemen hardhouten vlonderplanken minder vuil en vocht op, waardoor ze veel minder snel glad worden. Ideaal materiaal dus voor een vlonder.

Nu is er in het hardhout assortiment ook nog een scala aan mogelijkheden. Wil je graag een luxe vlonder aanleggen waar je nog wel 25 jaar plezier van hebt? Kies dan voor terrasplanken van Ipé. Dit is echt de meest hoogwaardige hardhoutsoort die op dit moment verkocht wordt. Zo is Ipé niet alleen heel duurzaam, het kan ook goed tegen vocht en vergrijst met de jaren naar een prachtig zilvergrijs. Daarnaast leg je een heel strak terras met deze hele stabiele hardhoutsoort. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan.

Bankirai is ook een hele populaire keuze voor een vlonder. Deze hardhoutsoort kent veel van de kwaliteiten van Ipé, het is alleen iets minder duurzaam. Dit zorgt ervoor dat Bankirai een goede keuze is als je iets meer prijsbewust bent. Bankirai valt op door de bijzondere donkerbruine kleur en staat garant voor een prachtige vlonder.

Profiel

Vlonderplanken heb je in alle soorten en maten. Kies zelf wat je het meest aanspreekt in een plank. Zo geeft een plank met groeven een dynamisch effect aan je terras, terwijl je met glad geschaafde planken juist een heel strak terras legt. Er zijn veel verschillende soorten profielen; zo heb je groeven, ribbels of scheepsdekprofiel. Vaak wordt gedacht dat een vlonder met groeven minder glad is, maar dit is niet waar. In de groeven blijft namelijk makkelijker vuil of water staan, waar algen heel goed door groeien. En algen zorgen er juist voor dat je vlonder glad wordt.

Daarom zijn vlak geschaafde planken op dit moment een trend. Op een gladde plank blijft juist minder water staan. Daarnaast veeg je het water er na een regenbui zo af. Op deze manier hebben algen geen kans en houd je een hele stroeve vlonder. Het is voor de levensduur van je vlonder ook echt aan te raden om je vlonder regelmatig even schoon te vegen met een bezem. Veel werk heb je verder niet van een houten vlonder, zeker met hardhout planken is dat eigenlijk het enige onderhoud wat je hoeft te plegen.

Schroeven of clips?

De bekendste manier om een houten vlonder te monteren is misschien wel met schroeven, maar blinde montage wint aan populariteit. Bij blinde montage maak je gebruik van clips, waardoor je de schroeven niet direct in het hout draait. Je schroeft de clips vast op de onderbalken en schuift de plank hier vervolgens in. Dit heeft als voordeel dat het er mooi uitziet, zeker als je een heel strak terras aan wil leggen. Je ziet dan namelijk geen schroefkoppen in je planken.

Daarnaast is het makkelijk en beter voor het milieu. Schroeven willen er namelijk nog wel eens moeilijk uitkomen nadat ze een aantal jaren in de plank gezeten hebben. Bij clips heb je hier geen last van en is je vlonder dus makkelijker uit elkaar te halen op het moment dat je besluit dat je iets anders wil. Daarnaast zijn de planken beter opnieuw te gebruiken als er geen schroefgaten inzitten. Zo kan een afgedankte vlonder in een handomdraai omgetoverd worden tot schutting, wat de levensduur van het hout aanzienlijk verlengt.

Een vlonder is een blikvanger in elke tuin en ook nog eens ontzettend eenvoudig zelf aan te leggen met behulp van een montagevideo.

Mobiele versie afsluiten