We zijn steeds meer aan het verduurzamen en dat is ook niet zo gek. Er komen steeds meer berichten naar buiten dat de klimaatcrisis nijpend begint te worden. Veel bedrijven en particulieren gaan steeds milieubewuster aan de slag. Ook in en om het huis worden duurzame veranderingen aangebracht. Veel kleintjes maken één grote, als we samen de schouders eronder zetten, moet het lukken om milieubewust bezig te zijn. Een duurzaam dak is een van de stappen die je kunt zetten voor een duurzamere leefomgeving. Maar waarom zou je kiezen voor een duurzaam dak en hoe ziet dat er eigenlijk uit? Je leest het hier.
Wat is een duurzaam dak?
Wat is een duurzaam dak eigenlijk? Een duurzaam dak wordt vaak gerealiseerd op energieneutrale gebouwen. Dat kunnen bedrijfspanden zijn, maar ook particuliere woningen. Het dak wordt vaak voorzien van een extra isolerende druklaag, waardoor het pand dus beter geïsoleerd is. Bovendien wordt ook de dakbedekking met zorg gekozen. Een van de mogelijkheden is luchtzuiverende dakbedekking, zoals Polygum Carrara. Dit materiaal kan wel 35 jaar meegaan, is dus luchtzuiverend en heeft ook een hoge reflectiewaarde. Verder worden er op een duurzaam plat dak doorgaans zonnepanelen geplaatst. Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden voor een duurzaam dak, kijk dan eens naar de mogelijkheden bij een specialist, zoals Ben Roos.
Waarom kiezen voor een duurzaam dak?
Een duurzaam dak past bij een duurzaam energielabel. Denk aan de energielabels A tot en met C. Het is soms dus nodig om je pand aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen. Maar een duurzaam dak heeft ook een lange levensduur en is minder milieubelastend. Dat betekent dus voordelen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zeker met de stijgende energieprijzen is het fijn om te weten dat je woning goed geïsoleerd is. Wanneer je kiest voor een duurzaam dak, zit het met de isolatie in ieder geval wel goed. Als je dat ook nog combineert met zonnepanelen, kun je nog veel meer besparen op je energiekosten.
Wat is een groen dak?
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een groen dak. Dit is ook een vorm van duurzame dakbedekking. Hierbij wordt beplanting op het dak aangebracht, doorgaans sedum. Deze planten zorgen voor een koelere leefomgeving en tevens voor meer biodiversiteit. Ook bij extreme regenval kan een groen dak voordelen bieden, omdat het water makkelijker opgenomen wordt en niet allemaal in het riool terechtkomt. Op een plat dak, zoals bij een schuur of garage, zijn er volop mogelijkheden voor een groen dak.
Denk ook aan de veiligheid
Natuurlijk gaat veiligheid boven alles. Daarom is het belangrijk om een specialist in de arm te nemen als het om dakbedekking gaat. Die weet precies aan welke voorwaarden voldaan moet worden en wat de regelgeving op dit moment is. Er moet op een veilige manier op het dak gewerkt kunnen worden. Zo dient er bijvoorbeeld een veilige daktoegang te zijn, maar wordt er ook met persoonlijke beschermingsmiddelen gewerkt, zoals een positioneringslijn en een harnas.