1. Welke garderobekast wil je?
Als je in de veronderstelling bent dat er maar één soort garderobekast is, heb ik je te pakken 😉 Over het algemeen onderscheiden we drie typen kledingkasten. Je hebt de klassieke draaideurkast, waarbij de kastdeuren naar buiten en opzij openslaan. Dan hebben we de schuifdeurkast. De deuren hangen hierbij in een bovenrail en geven de kast een strakke afwerking. Als laatste is er de zweefdeurkast, waarbij de deuren ook in een bovenrail hangen. Het verschil? Bij schuifdeurkasten hangen de deuren in de voorzijde, bij zweefdeurkasten hangen ze voor de kast. Zweefdeurkasten zijn hierdoor wat gevoeliger voor stof, maar men vindt ze vaak wel mooier ogen.
Nou denk je misschien: wat maakt het nou uit wat voor garderobekast ik kies? In principe niet erg veel, het is voornamelijk je persoonlijke voorkeur. Máár, beschik je over niet extreem veel ruimte dan zou ik overwegen om te kiezen voor een schuifdeur- of zweefdeurkast. Dit omdat beide kasten geen naar buiten openslaande deuren hebben, waardoor je meer ruimte rondom de kast over hebt. Zo kan je misschien een net iets grotere kast nemen dan je dacht, of heb je simpelweg gewoon meer ruimte.
2. Wat past in je kamer?
Ook niet geheel onbelangrijk bij het uitzoeken van een nieuwe kledingkast, is het antwoord op de vraag: wat past er in je kamer? De beschikbare ruimte die je hebt kan van grote invloed zijn op welke kast er uiteindelijk komt te staan. Woon je in een woning met schuine daken, dan moet je erg goed kijken naar de hoogte van de kast om teleurstelling achteraf te voorkomen.
Of woon je juist in een woning met hoge daken, maar bestaat je woning juist uit veel kleine ruimtes in plaats van grote kamers? Dan zit je al snel aan een beperkte breedte die je kan kiezen. Zoals ik hierboven al aangaf kan in sommige gevallen een schuifdeurkast of zweefdeurkast je dan ook uit de brand helpen. Meten is weten!
3. Wiens kleding komt erin te hangen?
Komt alleen jouw kleding in de kledingkast te hangen, of ook die van je partner of van je vrienden/vriendinnen? Allereerst heeft dit grote invloed op het formaat van de kast. Je kunt namelijk moeilijk voor 3 personen aan kleding in een 200cm brede kledingkast ophangen. Over het algemeen is de regel dat je per persoon ongeveer 100-150cm aan kledingkast nodig bent. Moet er dus kleding van 3 personen in hangen, kies dan het liefst voor een kast van 350-400cm.
Daarbij is het ook van belang voor de interne indeling van de kledingkast. Bij het samenstellen van je eigen garderobekast kan je namelijk ook de indeling aanpassen; hangrekken, legplanken, roedes en ga zo maar door. Stel je dus een kledingkast samen op basis van je eigen kledingstijl, bijvoorbeeld voornamelijk jurkjes en rokjes, dan zal het grotendeels bestaan uit hangrekken. Zo kan je de kleding netjes ophangen en blijft het kreukvrij. Echter, als de kleding van bijvoorbeeld je vriend erin moet die groot fan van jeans en sneakers is, dan heeft hij juist baat bij legplanken. Denk hier dus goed over na!