Site pictogram Wonen & Inrichting

Hoe maak je een woning voor ouderen toegankelijk?

aanpassen woning voor ouderen

Als je al een aantal jaren in dezelfde woning woont, ben je gewend geraakt aan de plek. Het huis of een appartement heeft een emotionele waarde gekregen. Daarom is het belangrijk dat je er zo lang mogelijk kan blijven wonen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand slecht ter been is. Obstakels in huis kunnen dan voor gevaarlijke situaties zorgen. Door een aantal aanpassingen, groot of klein, voorkom je dat iemand tegen zijn wil, zijn vertrouwde omgeving achter zich moet laten.

Waar kan iemand allemaal tegenaanlopen? Welke plekken in en rondom het huis kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen? We hebben een aantal situaties geschetst en vertellen je wat in iedere situatie een gepaste oplossing is.

De woning ingaan of verlaten is lastig

Als je in een flat woont en een scootmobiel, rolstoel of rollator gebruikt is de kans groot dat er meer obstakels zijn dan in en rondom een huis. De eerste stap is dan ook veilig op de juiste verdieping terecht komen. Is er een lift aanwezig? Dan is dit waarschijnlijk geen probleem. Is er geen lift aanwezig? Kijk dan of het mogelijk is een traplift te bevestigen.

Eenmaal aangekomen op de goede etage kan het nog een enorme klim zijn je woning te bereiken. Bijvoorbeeld doordat je dan nog een trap op moet voor je op de gallerij bent. Zijn de traptreden te hoog? Dan kun je extra traptredes bevestigen. Het hoogteverschil tussen de trede wordt dan kleiner. En hierdoor is de overstap minder hoog.

Op de galerij is het belangrijk dat de vloer gelijk is. Kieren en drempels kunnen voor problemen zorgen. Rijvoertuigen kunnen namelijk blokkeren en ‘even optillen’ is er voor mindervaliden niet bij. Sterker nog; het is beter dat ze dat niet doen, uit eigen veiligheid. Kieren kunnen worden gevuld door middel van strips, deze worden scheggen genoemd. De strips zijn van kunstof en kunnen makkelijk worden bevestigd. Een andere optie is vloerverhoging. Hierbij wordt de hele vloer van de galerij kunstmatig verhoogd. Hierdoor heb je geen last meer van opstap verhogingen en is de galerij beter toegankelijk voor rolstoelen en rolators.

Wellicht denk je dat je er nu bent, maar bij de voordeur kunnen zich nog obstakels voordoen. De drempel van de voordeur kan bijvoorbeeld te hoog zijn. Iemand die slecht ter been is, maar verder geen hulpmiddelen heeft zal al geholpen zijn met een extra traptrede. Bij gebruik van een rolstoer, rollator of scootmobiel is een roosteroprit een betere oplossing. Wanneer bijvoorbeeld een scootmobiel niet binnen wordt opgeborgen en een extra traptrede niet genoeg is kan een steunstang bij de deur extra houvast bieden.

Tip: wanneer je met meerdere mensen in een wooncomplex woont kan het zijn dat andere bewoners ook gebaat zijn bij de aanpassingen. In dat geval is het verstandig dit gezamenlijk te organiseren. Dan kunnen de kosten worden besproken en misschien worden verdeeld. Dit kan behoorlijk schelen in de kosten en op deze manier is iedereen erbij gebaat.

In huis ontstaan gevaarlijke situaties

De kans is groot dat zelfstandig blijven wonen een hoop zorgen met zich meebrengt. Buiten de flat is de kans aanwezig dat er iemand is die hulp kan bieden waar nodig. Binnenshuis is iemand op zichzelf aangewezen. Wanneer iemand ten val komt kan het voorkomen dat de telefoon niet in de buurt is en niemand gealarmeerd wordt. Het aanpassen van een woning is dus niet alleen voor de persoon in kwestie maar stelt ook de naasten gerust. Om een rolstoel of rollator gemakkelijk de gang door te krijgen kan een drempelhulp obstakels wegnemen.

De mindervalide persoon zal waarschijnlijk de rolstoel of rollator moeten parkeren en in huis moeten lopen. Een rolstoel en rollator zijn namelijk erg breed. Om veilig van de keuken naar de woonkamer of van de badkamer naar de slaapkamer te lopen kunnen er een aantal steunpunten worden gecreeërd. Dit voorkomt dat de benen overbelast worden.

Een pakpaal kan zo’n steunpunt zijn. Dit is een paal bevestigd aan de vloer en aan het plafond. Een pakpaal kan bijvoorbeeld in de woonkamer worden bevestigd. Je kunt dan niet alleen rusten wanneer nodig, ook kom je makkelijker overeind door deze paal naast een zitmeubel te plaatsen. Overeind komen in de slaapkamer kan ook moeilijk zijn, ook daar is een steunpaal aan te raden als hulpmiddel. Een ander steuntpunt kan een wandbeugel zijn waar je je aan kunt vasthouden.

Ditzelfde geldt voor de trap en de badkamer: steunpunten zijn belangrijk! Bij de trap kan een trapspilbeugel worden bevestigd. Dit is een beugel die makkelijk bevestigd kan worden en zelfs geschikt is voor de smalste trappen. In de badkamer kan een reguliere wandbeugel gebruikt worden. Aanpassingen die daarnaast aan te raden zijn is: het anti-slip maken van de vloer en eventueel drempelhulp bij de deur.

Dit bericht wordt u aangeboden door Q-netics. Bij vragen over veiligheid kunt u gerust even contact met ons opnemen!

Mobiele versie afsluiten