De afgelopen jaren draait het in huis steeds vaker om balans. Sinds de pandemie weten we hoe belangrijk het is om een huis te hebben waar je je echt thuis kunt voelen. Daarom is het essentieel om naar de juiste balans tussen sfeer, comfort en stijl te kijken. Wat hierbij vaak vergeten wordt, is de afwerking van het interieur.
Het zijn namelijk de kleine en subtiele details die een interieur kunnen maken of breken. Waar je zoal aan moet denken? Simpel: strakke plinten, kitnaden die je niet ziet en neuslatten. In dit artikel vertellen we je meer over neuslatten plaatsen en over het belang van dit vaak vergeten product.
Neuslatten: wat zijn dat precies?
Het kan maar zo zijn dat je al jaren een eigen koopwoning hebt, maar dat je geen idee hebt wat neuslatten precies zijn. Geen probleem: neuslatten zijn relatief kleine en smalle latjes die je aan de neus, de voorkant, van een oppervlak bevestigt. Meestal worden neuslatten geplaatst om de zogeheten onderdorpel, de onderkant en bovenkant van een kozijn, raamwerk of plint, te beschermen tegen slijtage, vocht en stoten. Daarnaast kun je ze gebruiken bij de afwerking van traptreden, vensterbanken, meubels op maat en andere toepassingen in huis.
De vorm van een neuslat is vaak rechthoekig en afgerond en ze zien er over het algemeen stijlvol en strak uit. Je kiest ervoor om neuslatten strak in het zicht te laten liggen zodat ze daadwerkelijk opvallen in je interieur of je kiest juist voor neuslatten die heel subtiel op kunnen gaan in de achtergrond. Dat is de kracht van neuslatten: waar je ook voor kiest, ze passen perfect in hoe jij je interieur indeelt. Daarbij bieden neuslatten net dat beetje extra afwerking aan een element of meubelstuk, waardoor het geheel er professioneler en strakker uitziet. Soms lijkt het net alsof het hierdoor in één lijn doorgetrokken is met de rest van je inrichting.
Zo pas je neuslatten toe per ruimte in je huis
Neuslatten kennen dus diverse voordelen: ze beschermen kwetsbare randen én ze zorgen voor een upgrade van je interieur. Ook handig: ze maskeren kleine zaagfoutjes of ruwe randen, waardoor een minder mooie afwerking er ineens toch mooi uit kan zien. Maar: hoe pas je neuslatten toe per ruimte in huis?
Neuslatten toepassen in je woonkamer
Kijken we bijvoorbeeld naar de woonkamer, dan zien we dat er verschillende plekken zijn waar neuslatten van pas kunnen komen. Zo zijn ze ideaal bij de vensterbanken, met name wanneer deze breed zijn. Met neuslatten is zo’n oppervlak beter beschermd tegen intensief gebruik én ziet het geheel er beter afgewerkt uit. En wat dacht je van tv-meubels of boekenkasten die een strakkere afwerking kunnen gebruiken?
Ga voor neuslatten in de badkamer
Ook in de badkamer kunnen neuslatten een essentiële rol spelen, mits je voor materialen gaat die vochtbestendig zijn. Het toevoegen van neuslatten is ideaal wanneer je je badkamer verbouwt of wanneer je voor een nieuwe badkamer gaat na een verhuizing. Plaats ze in nisjes in de douche, op de randen van kasten onder de wastafel of misschien ook in de vensterbanken. Neuslatten zorgen er in de badkamer voor dat er geen water of vocht in de randen kan trekken, waardoor items langer mee kunnen gaan.
Neuslatten plaatsen in je keuken
Uiteraard is de keuken ook een ruimte waar neuslatten van pas kunnen komen. De keuken is tegenwoordig hét kloppende hart van het huishouden, waardoor er eigenlijk altijd wel wat gebeurt. Daarom is een beetje bescherming hier en daar geen overbodige luxe. Hier plaats je neuslatten bijvoorbeeld op de rand van een aanrecht of werkbladen, zodat er geen vocht of viezigheid in de randjes kan komen. Hiermee voorkom je schimmel en bacteriën, wat wel zo prettig is in de keuken. Verder kun je neuslatten gebruiken bij open wandplanken, kastombouwen en wederom: in de vensterbanken.
Kies het juiste materiaal voor neuslatten in jouw interieur
Wat tot slot goed is om te weten, is dat je bij neuslatten plaatsen keuze hebt uit verschillende soorten stijlen en materialen. Hierdoor kun je ze eenvoudig afstemmen op jouw smaak en de look van je interieur. Bij een landelijke of meer klassieke inrichting passen houten neuslatten bijvoorbeeld erg goed. Dit materiaal zorgt voor een warme look en een subtiele afronding zonder dat ze heel erg opvallen. In moderne interieurs kies je misschien liever voor neuslatten van kunststof, hoewel neuslatten van hout vaak worden aangeraden. Beide materialen kun je meeschilderen in de kleur van de wand of de rand.
Neuslatten zijn overigens heel eenvoudig om zelf te plaatsen, zeker als je een beetje handig bent. Met een decoupeerzaag of verstekzaag kun je de latten op maat maken, waarna je ze met sterke montagelijm of dunne spijkertjes kunt bevestigen. Neem er wel de tijd voor, zodat het geheel er uiteindelijk strak en professioneel uit gaat zien. Vind je het lastig om alles strak af te werken? Of heb je een complex project met veel rondingen? Dan is het zeker aan te raden om een professional in te schakelen voor neuslatten plaatsen, zodat het eindresultaat strakker is en de neuslatten langer mee kunnen gaan.