1. Maak een draaiboek
Een draaiboek doet je waarschijnlijk eerder denken aan het maken van een film. Maar met een goed draaiboek van de klussen die je moet doen maak je de juiste start en weet je zeker dat je later niet tegen vervelende verrassingen aanloopt. Heb je bijvoorbeeld werkhandschoenen nodig? Een goed draaiboek maakt inzichtelijk wat je precies nodig hebt voor de werkzaamheden die je moet gaan doen. Wat zijn de kleurnummers van de verf die je gebruikt of wilt gebruiken bijvoorbeeld? Altijd goed om te weten wanneer je extra verf nodig blijkt te hebben.
2. Check of je een vergunning nodig hebt
Voordat je als doe-het-zelver aan de slag gaat: check eerst bij de gemeente of je een bouwvergunning nodig hebt voor de klus(sen) die jij gaat doen. Het zou erg vervelend zijn als je halverwege de klus bent en het blijkt dat je illegaal bezig bent.
3. Raadpleeg experts
Sommige klussen kun je uitvoeren op basis van je eigen kennis. Maar het kan in sommige situaties zeer verstandig zijn om een expert te raadplegen. Dit is vooral het geval bij constructieve veranderingen. Ga je een klus uitvoeren waarbij je een aanpassing doet aan de constructie van je woning, schakel dan eerst een bouwkundige in. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je een muur sloopt waarvan je niet zeker weet of het een draagmuur is of niet.
4. Bezuinig niet op materiaal
Deze tip heeft deels te maken met veilig klussen, maar ook met de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat. Door niet te besparen op het materiaal dat je aanschaft voor de klus behaal je het mooiste resultaat. Je moet er immers in de meeste gevallen nog jaren tegenaan kijken. Verder is het een investering in veiligheid. Goed materiaal is veiliger en dat is het geld dubbel en dwars waard. Het voorkomt daarmee ook nog eens een heleboel ergernissen tijdens het klussen.
Doe je voordeel met deze tips en succes met klussen!