Site pictogram Wonen & Inrichting

Duurzaam flexibel met ledstrips

ledstrip kopen

Wat is ledverlichting?

Led staat voor Light Emitting Diode. Een diode is het kleine kunststof omhulsel waar een ledchip inzit en dat voor de verlichting zorgt. Meerdere van deze diodes bij elkaar zorgen voor een grote lichtbundel. Led bestaat eigenlijk al heel lang en werd voornamelijk gebruikt als indicatieverlichting in elektronische apparatuur, zoals televisies en afstandsbedieningen. Pas het laatste decennium is de led echt doorontwikkeld tot een lamp. Hoewel er in de begintijd de nodige kritiek op was omdat de techniek in de praktijk niet kon tippen aan het warme licht van gloeilampen, is dit inmiddels opgelost. Ledverlichting is tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de klassieke gloeilamp. Deze ontwikkeling is nog steeds bezig, zodat we in de toekomst nog betere ledverlichting kunnen verwachten en meer toepassingen.

De voordelen

Het grootste voordeel is: ledverlichting laat alle andere soorten verlichting ver achter zich als het om duurzaamheid gaat. Een ledlamp kan tot 50.000 uren meegaan, terwijl een gloeilamp na 1000 branduren al vervangen moet worden. Zelfs spaarlampen met een levensduur tot maximaal 15.000 uur komen niet in de buurt van ledlampen. Ook het rendement is veel beter. Iedereen herinnert zich nog wel dat gloeilampen hun naam waar maakten, doordat ze gloeiend heet werden. Ruim 90% van de energie werd omgezet in warmte en de rest in verlichting. Bij ledverlichting wordt 90% van de energie juist omgezet in licht. Dit is ook de reden dat ledverlichting niet warm wordt. Hierdoor zijn ledlampen ook gemakkelijker in een ledstrip te verwerken. Ledlampen bevatten ook veel minder schadelijke stoffen en zijn recyclebaar. Hierdoor is deze verlichting, mede door de duurzaamheid en het rendement een zeer milieuvriendelijke keuze.

Wanneer kies je voor ledstrips?

Wil je een ledstrip kopen, dan is het grootste voordeel dat je zeer flexibel bent. Ten eerste profiteer je van de duurzaamheid van. Je verbruikt vele malen minder dan conventionele belichting en toch heb je meer dan voldoende lichtopbrengst. Ledstrips zijn geen lampen die in een fitting gedraaid moeten worden, maar enkel een flexibele strip met de lampjes. Hierdoor ben je niet gebonden aan een lamp met armatuur, maar kun je de strips op vrijwel elke plek aanbrengen waar je maar wilt. Vooral plekken die niet geschikt zijn voor een lampje kun je nu verlichten. Door de handige bevestigingswijze kan een ledstrip aangebracht worden onder kasten, zoals keukenkastjes, maar ook in kasten zoals een buffetkast om bijvoorbeeld je verzameling te accentueren. Dit is het andere voordeel van deze strips: ze zijn geschikt voor alle soorten belichting die je wilt gebruiken. Wil je functionele verlichting, sfeerverlichting of accentverlichting? Alles soorten zijn mogelijk. Je kunt ledstrips in één of in meerdere kleuren verkrijgen, zodat je de ledverlichting kunt aanpassen aan je stemming. Het gebruik van een ledstrip is een geheel andere methode van verlichting aanbrengen, waarbij je niet belet wordt door klassieke methodes.

Ook geschikt voor buiten

De flexibiliteit stelt je niet alleen in staat binnen overal belichting te plaatsen. Ook buiten in de tuin kun je prima met ledstrips werken. In de tuin zullen ze vooral dienen als sfeerverlichting, maar ze kunnen ook functioneel zijn. Zo kun je hiermee langs het tuinpad verlichting aanbrengen, zodat ‘s avonds je hele tuinpad is verlicht en je ziet waar je loopt. Rondom een vijver kun je ze aanbrengen om je vijver, waterval of fonteintje in het donker te accentueren. Wil je ledstrips voor buiten kopen, dan moet je er rekening mee houden dat ze wel bestand moeten zijn tegen de weersinvloeden. Daarvoor zijn er ledstrips te koop die waterspatdicht zijn of zelfs geheel waterdicht. Waterspatdichte uitvoeringen zijn maar beperkt waterdicht en kun je beter niet aanbrengen op plekken die direct aan neerslag onderhevig zijn. Deze strips zijn wel zeer geschikt om aan te brengen onder een carport of een overkapping. Waterdichte strips kun je in principe op elke plek in je tuin aanbrengen. Ook de transformator kun je het beste bedekt opstellen.

Hoe aanbrengen?

Ze zijn heel gemakkelijk aan te brengen. In de meeste gevallen zijn ze zelfklevend en voorzien van een lijmlaag. Je hoeft enkel de papieren laag weg te trekken en je kunt de strip aan de muur, plafond of kast aanbrengen. Niet elk oppervlak is geschikt om zelfklevende ledstrips op aan te brengen, zoals bijvoorbeeld structuurmuren. In dat geval zijn er speciale profielen te koop waarin de strip komt. Het profiel monteer je dan aan het gewenste oppervlak. Is een ledstrip te lang? Er zijn ledstrips die je zelf kunt inkorten. Let wel op dat het inkorten alleen kan op de daarvoor aangegeven plekken in de strip. Je loopt anders het risico dat je de ledstrip beschadigt. Een ledstrip op batterij is handig wanneer je ergens geen stopcontact hebt.

Lichtkleuren

Ze zijn in talloze verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor functionele verlichting kun je het beste een ledstrip met warm wit kopen. Voor nog meer verlichting is gewoon wit of daglicht heel geschikt. Daarnaast heb je ook keuze uit strips in allerlei andere kleuren, zoals blauw, paars of geel. Wil je juist geen keuze maken uit één bepaalde kleur, dan kun je een RGB ledstrip kopen. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de drie primaire kleuren waarmee vrijwel elke kleur te creëren is. Hierbij wordt dan een controller geleverd, waar je de kleur kunt instellen. Ook kun je hier instellen of het licht regelmatig van kleur moet wisselen of dat je een knipperlicht wilt. Ten slotte: een dimbare ledstrip is bijzonder handig als niet alleen de kleur maar ook de intensiteit van het licht van belang is.

Mobiele versie afsluiten