Site pictogram Wonen & Inrichting

Een luxe parasol kiezen doe je zo: 3 tips

Luxe parasol kiezen

Als je veel tijd aan de inrichting van je tuin hebt besteed, goed hebt nagedacht over de bloemen en planten en meerdere interieuropties hebt overwogen, is het echt een zonde om ‘een simpel parasolletje’ in je tuin te zetten. Een luxe, chique parasol kiezen die bij je tuin past, hoeft helemaal geen breinbreker te zijn. Wij nemen de mogelijkheden even met je door en geven je een paar tips.

Soorten parasols

Parasols heb je in alle soorten en maten. Wat je koopt is uiteindelijk afhankelijk van je smaak, je budget, de grootte van je tuin en je gebruikswensen. Over het algemeen maakt men onderscheid in de volgende parasols:

Binnen deze typen parasols zijn er verschillen belangrijke verschillen qua materiaal. De meeste goedkopere parasols hebben een aluminium mast, maar er zijn ook steeds meer parasols met een houten mast. Deze parasols behoren vaak wel tot het luxere segment. Tot slot bieden sommige shops tegenwoordig ook parasols met glasvezel masten aan, maar dit aantal is nog beperkt.

Tips bij het kiezen van een luxe parasol

We hoeven je het goedkoop-is-duurkoopverhaal vast niet meer te vertellen – dit gaat ook op  bij het kopen van een parasol. Het is heel eenvoudig om een goedkope, simpele parasol te vinden waar je op warme zomerdagen degelijke verkoeling vindt, maar je zult hem al snel moeten vervangen.

Wil je de parasol bovendien laten aansluiten op de rest van je tuininterieur, dan doe je er ook goed aan om niet de eerste de beste parasol te kopen die je ziet.

Materiaal van het doek

Parasols van polyester komen het meest voor en vallen vaak in het goedkopere segment. Een prima, simpele oplossing als je snel een parasol nodig hebt, weinig eisen hebt en het niet erg vindt om hem na korte tijd weer te moeten vervangen. Polyester verkleurt namelijk heel snel, tenzij je polyester van echt hoge kwaliteit hebt. Je kunt dit zo veel mogelijk tegengaan door een beschermhoes te kopen, maar hiermee vertraag je het proces slechts.

Parasols van acryl zijn sterk water- en vuilafstotend en gaan lang mee. Het is een stevig materiaal en de beschermende laag gaat verkleuring tegen. Pas bij het wassen van de parasol of bij lang buiten staan, treedt langzaam verkleuring op. Een betere optie dan polyester dus, maar je doet er nog steeds goed aan om een beschermhoes aan te schaffen.

Waar moet je op letten bij het doek?

Materiaal van de mast

Zoals we al zeiden, zijn de meeste masten van aluminium of hout. Beiden materialen hebben hun voor- en nadelen. Aluminium is redelijk ‘kant-en-klaar’: je hoeft het niet meer te behandelen, het is licht en dus makkelijk te verplaatsen.

Qua schoonheid wint de houten mast het eigenlijk altijd van de aluminium mast. Het is warm, rustiek en geeft echt een luxe uitstraling aan je tuin. Nadeel is wel dat het veel zwaarder is dan aluminium en dat het je bij verplaatsen van de parasol dus meer werk kost. Ook zal je het hout na een aantal seizoenen misschien opnieuw moeten behandelen. Tot slot zijn parasols met een houten mast vaak duurder dan die met een aluminium mast.

Waar moet je op letten bij de mast?

De parasolvoet

Afhankelijk van het type parasol dat je aanschaft, heb je een bepaalde parasolvoet nodig. In veel gevallen krijg je die parasolvoet erbij, maar soms moet je er een los kopen. Waar moet je dan op letten?

Een aantal regels:

Vuistregel voor het berekenen van het minimum gewicht

De beste manier om te berekenen wat het minimum gewicht van de parasolvoet moet zijn voor een standaard parasol, is om de diameter van het doek in centimeters te meten en die vervolgens door 10 te delen. Heb je bijvoorbeeld een parasoldoek met een diameter van 300 cm, dan heb je een parasolvoet van minimaal 30 kg nodig.

Deze regel gaat niet op voor hangparasols, want daar moet het gewicht vele malen zwaarder zijn. Je koopt dan meestal een kruisvoet en legt daar zware tegels in.

Parasolideeën

1. Zwevende parasol

Steeds meer mensen kiezen voor een zweefparasol uit gemak. Omdat de stok aan de rand of buiten het parasoldoek staat, kunnen allerlei soorten tuinmeubels gemakkelijk onder het doek geplaatst worden. Ideaal als je bijvoorbeeld een loungeset hebt of een keer een feestje wilt geven in de tuin met een aantal bartafels – je kunt alle kanten op. Ook heeft het een chiquere uitstraling in vergelijking met de traditionele parasol.

2. Wandparasol

Is ideaal voor als je weinig ruimte hebt. Heb je bijvoorbeeld een appartement met een balkon of een klein tuintje en wil je schaduw creëren zonder aan ruimte in te leveren, dan is de wandparasol een uitkomst. Je bevestigt de parasol via een arm aan de muur en kunt die arm zo bijstellen dat je de hele dag een plekje in de schaduw hebt.

3. Rieten parasol

De rieten parasol wint aan populariteit in de luxere tuinsector. Dit type parasol is bij uitstek mooi als je een woning met een rieten dak hebt – je laat het riet dan terugkomen in de tuin en je woning krijgt een completere uitstraling. Rieten parasols zijn vooral geschikt voor mensen met veel buitenruimte, omdat ze een behoorlijk rustieke, stevige uitstraling hebben. In kleinere tuinen is een rieten parasol al gauw overdadig, maar bij veel ruimte geeft het een tuin juist net wat meer pit.

We wensen je veel succes in je zoektocht naar een nieuwe parasol en hopen dat je een warme, zonnige zomer tegemoet gaat!

Mobiele versie afsluiten