Site pictogram Wonen & Inrichting

Nieuw interieur? Zorg dat je alles meeverzekert!

Inboedelverzekering regelen

Is het interieur van jouw woning al jarenlang hetzelfde? Dan vind je het misschien eens tijd voor iets anders. Je kunt de muren van een likje verf of een nieuw behangetje voorzien, maar veel mensen laten het hier niet bij zitten. Bekijk hier de trends voor 2023! Wanneer een woning van binnen aangepakt wordt, worden vaak ook de meubels vervangen. Als je inderdaad een nieuw interieur krijgt, moet je ervoor zorgen dat je alle spullen meeverzekert. De meeste mensen denken dat dit standaard het geval is, maar helaas is dit niet altijd zo. Reden genoeg om je hier goed in te verdiepen. Op deze manier voorkom je namelijk dat er bij schade een veel lager bedrag vergoed wordt.

Hoe verzeker je jouw interieur?
Wanneer je op jezelf woont, kun je verschillende verzekeringen voor je huis afsluiten. Een voorbeeld hiervan is de inboedelverzekering. Maar wat is een inboedelverzekering eigenlijk? In principe kun je dit aan de naam afleiden, want het gaat hier om een verzekering die betrekking heeft op jouw inboedel. Hieronder vallen alle losse spullen in huis, waaronder meubels. Ook andere losse spullen in huis vallen onder deze verzekeringen, zoals een televisie, laptop en schilderijen. Wie zijn nieuwe interieur wil verzekeren, doet er dan ook goed aan om een inboedelverzekering af te sluiten. Meer informatie? Lees het hier.

Dekking van een inboedelverzekering
Heeft er een brand gewoed in jouw woning? Of is er ingebroken? Dan is een deel van jouw inboedel hierdoor misschien beschadigd. Omdat de kosten hoog op kunnen lopen, is het niet prettig als je alle schade zelf moet vergoeden. Met een inboedelverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. Een verzekeraar keert immers geld uit wanneer de losse spullen in jouw woning beschadigd zijn door brand, storm, water of diefstal en jij een inboedelverzekering hebt afgesloten. Als het om schade door eigen schuld gaat, keert een verzekeraar niet standaard geld uit. Dit doen zij namelijk alleen als je dit hebt meeverzekerd. Doordat jouw inboedel hiermee beter verzekerd is, betaal je er een hogere premie voor.

Kijk kritisch naar jouw huidige verzekering
Ondanks dat een inboedelverzekering niet verplicht is, sluiten veel mensen deze verzekering wel af als zij op zichzelf gaan wonen. Dit komt vooral doordat de losse spullen in huis hiermee goed verzekerd zijn. Bij het afsluiten van deze woonverzekering mag je soms zelf het verzekerde bedrag kiezen. Als je jouw interieur compleet gaat vernieuwen, volstaat het verzekerde bedrag misschien niet meer. Kijk daarom altijd kritisch naar jouw inboedelverzekering als je een nieuw interieur krijgt. Zodoende voorkom je dat jouw inboedel straks onderverzekerd is. 

Opstalverzekering en inboedelverzekering zijn niet hetzelfde
Net als een inboedelverzekering dekt een opstalverzekering ook schade die door bijvoorbeeld brand, water en storm ontstaat. Hierdoor denken sommige mensen dat beide verzekeringen niet van elkaar verschillen. Dit is een misvatting, want de dekking van een inboedel- en opstalverzekering ziet er anders uit. Zo heeft een opstalverzekering alleen betrekking op de opstal en alles wat hieraan vastzit. Zonnepanelen, een inbouwkoelkast en een vaste vloer vallen bijvoorbeeld binnen de dekking van een opstalverzekering. Wil je jouw woning zo goed mogelijk verzekeren tegen onverwachte gebeurtenissen? Dan is het verstandig om beide woonverzekeringen af te sluiten.

Mobiele versie afsluiten