Iets extra’s doen
Jan wilde dit jaar Kerstmis anders vieren dan dat hij gewend was. Sinds het overlijden van zijn partner – een paar jaar geleden – had hij traditiegetrouw rond 1 december de kerstdozen van zolder gehaald en de spullen op hun vaste plek gezet. De kerstboom in de hoek naast de televisie, het stalletje op het tafeltje ervoor, de kerstkrans boven de haard en wat beeldjes op de dressoir. Hij had alles precies zo neergezet zoals ze het altijd hadden gedaan, maar merkte toch dat hij iets miste. Een beetje warmte, een stukje gezelligheid. Uiteraard miste hij vooral zijn partner. Daarom wilde hij het dit jaar eens anders doen, iets extra’s beter gezegd.
Inspiratie bij de buren
Jan genoot al jaren van de kerstverlichting die de buurtgenoten binnen en buiten ophingen. Hij besloot dit jaar zelf ook eens wat lichtjes op te hangen. Eenmaal in de woonwinkel, kwam hij er al snel achter dat kerstverlichting kopen een ware trend was. De keuze was zo groot. Witte lichtjes, gekleurde lichtjes, knipperende lichtjes, lichtjes met muziekje erachter. Uiteindelijk besloot hij te gaan voor een witte lichtslinger in de boom en een gekleurd lichtgordijn voor het raam. Sinds een paar dagen staan de kerstspullen weer op hun traditionele stek, maar knipperen daarnaast de lichtjes in de boom en voor het keukenraam. Het gaf Jan een fijn gevoel. Zo ook de buren, die het vooral fijn vonden dat bij buurman Jan weer eens wat gezellige lichtjes zichtbaar waren.
Luister eens naar de kinderen
Op aandringen van de kinderen hadden Ellie en Joep besloten dit jaar met Kerst hun voorgevel eens op te sieren met kerstverlichting voor buiten. Ze hadden onder de overkapping van links naar rechts een gordijn witte lichtjes opgehangen. Het was wel een aardig klusje geweest om de kerstverlichting onder de dakrand te krijgen, maar het resultaat was prachtig. De lichteffecten varieerden van stilstaand licht, snel knipperend, langzaam knipperend. Het was zelfs mogelijk het licht rustig over de lengte van de draad te laten lopen. De familie had al behoorlijk wat complimenten gehad en zeker geen spijt van hun aankoop. Wel hadden enkele buren gevraagd of die honderden lichtjes niet een gigantische stroomrekening zouden opleveren?
Veel licht voor weinig geld
Bij controle van de meter bleek het stroomverbruik 100% mee te vallen. Ze hadden namelijk gekozen voor led kerstlichtjes. Led lampjes gebruiken lang niet zo veel energie als de traditionele kerstverlichting en zijn daarom de beste keuze als je van plan bent om veel lichtjes te hangen. De led lampjes stralen daarbij de zelfde warmte en kleuren uit en zijn bovendien duurzaam, ze gaan vele jaren mee. Dat wil zeggen dat je de lichtjes na de feestdagen met een gerust hart van de haakjes onder de dakrand kan halen en volgend jaar zo weer kan terughangen. Ook gaan ze volgend jaar nog spullen erbij kopen. Een trits lichtjes door de bomen in de voortuin of wat feestelijks voor het raam. Ze kiezen dan zeker weer voor led kerstverlichting, want die zijn lekker zuinig. Dat is een prettige bijkomstigheid in wat niet alleen de donkerste, maar ook de duurste maand van het jaar is.
Grote keuze in kerstverlichting
Er is tegenwoordig een breed assortiment aan kerstverlichting te koop. Voor ieder wat wils. Gebruik bij voorkeur kwalitatief veilige en duurzame, milieuvriendelijke led kerstlichtjes en je zult merken dat de stroomrekening erg meevalt. Daarbij kun je bij de kerstverlichting een timer aanschaffen om te voorkomen dat je de lichtjes per ongeluk de hele nacht laat branden. Kerst valt in onze noordelijke landen per traditie in de koudste maand van het jaar. Alle reden om wat extra licht te laten schijnen.