Site pictogram Wonen & Inrichting

Welke terrastegels moet je kiezen?

terrastegel in achtertuin

Inzichten veranderen en dat geldt ook voor je tuin. Vanwege het milieu wordt aangeraden om een deel van je tuin groen te houden. Daardoor wordt regenwater beter afgevoerd en blijft tevens een deel bewaard in de bodem. Maar daarnaast is een terras uiteraard ook een onderdeel van een echte Hollandse tuin, eventueel onder een overkapping. Welke terrastegels kies je dan en wat zijn de voordelen en nadelen van de diverse tegels? Hieronder vind je een lijstje.

1. Keramiek 

Deze tegels worden in de fabriek gemaakt en daardoor zijn ze in diverse kleuren en zelfs patronen te koop. Deze tegels hebben diverse voordelen. Ze zijn krasvast en kleurecht. Er is maar weinig onderhoud nodig en je kan tegels van keramiek eenvoudig schoonmaken. Door een speciale behandeling in de fabriek zijn de meeste tegels slipproof. Kortom met keramiek haal je tegels in de tuin die erg lang meegaan en jaren achtereen mooi blijven zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Er zijn ook combinaties mogelijk van een laagje keramiek op beton. Dat maakt de prijs wat lager.

2. Natuursteen 

Terrastegels van natuursteen worden vrijwel overal ter wereld gewonnen. Om die reden is de keuze enorm. Geen enkele tegel is gelijk en heeft een eigen geschiedenis. Dat heeft uiteraard ook echte charme. Tegels van natuursteen zijn minder krasvast dan keramiek en dat is per soort ook nog verschillend. Vlekken zijn niet altijd even eenvoudig te verwijderen. Vaak zijn er wel trucjes om bepaalde problemen op te lossen, denk aan rode wijn na een gezellig tuinfeest. Voor een aantal liefhebbers is het  iets dat hoort bij dit natuurlijke materiaal. Ook de weersomstandigheden hebben er invloed op. Natuursteen verandert als het ware ieder jaar weer. Uiteraard hebben deze terrastegels een zeer lange levensduur.

3. Beton 

Het grootste voordeel van terrastegels van beton is de relatief lage prijs. Deze tegels zijn beslist goedkoper dan de hiervoor genoemde materialen. Terrastegels van beton hoeven beslist niet onesthetisch te zijn. De grijze kleur sluit vaak goed aan op het groen in de tuin. Beton is onderhevig aan krassen net als natuursteen. Ook kunnen vlekken ontstaan en raakt het materiaal aangetast door ons wisselvallige weer. Vorst en water zijn geen goede combinatie voor dit soort terrastegels. Het is ook even opletten met alg vorming. De tegels kleuren dan niet alleen groen maar worden vaak ook glad. Het regelmatig verwijderen van alg is dan ook verstandig.

Welke grootte tegels passen in de tuin?

Hoe ga je de tuin inrichten? De meest verkochte tegels zijn in de maat 60 x 60 centimeter. Dit formaat past zowel in een kleine als grote tuin en is bijna in alle soorten verkrijgbaar bij de specialist voor een aantrekkelijke prijs. Er zijn ook andere maten, waarmee je kan afwisselen voor een bijzonder effect. Deze tegels beginnen meestal van 20 x 20 centimeter. De grootste exemplaren zijn 1 x 1 meter. Dat formaat is het meest geschikt voor een zeer grote tuin of zelfs een park. De specialist vertelt je daar graag meer over.

Mobiele versie afsluiten