Site pictogram Wonen & Inrichting

De veiligheid in huis waarborgen: 4 tips

veilig wonen

1. Let op de sloten

Hoewel we graag zouden willen dat we het bekende ‘touwtje uit de brievenbus’ kunnen laten hangen, weten we dat dit niet echt een optie is. Je wilt tenslotte geen ongenode gasten in huis halen. Maar zelfs als je geen touwtje uit de brievenbus hebt hangen, wil je het inbrekers niet te gemakkelijk maken. Plaats goede sloten en anti-inbraakstrips. Een ervaren inbreker heeft een voordeur namelijk snel open door een koevoet tussen de deurpost en de deur te steken. Met een anti-inbraakstrip is dat onmogelijk. En let op dat je alles goed afsluit als je de deur uitgaat!

2. Zorg voor brandveiligheid

Je leest toch nog regelmatig dat er brand in huis is geweest. Soms ontstaan in de keuken, maar ook vaak genoeg omdat een elektrisch apparaat kortsluiting heeft gemaakt of omdat kaarsen of waxinelichtjes zijn blijven branden. Brand in huis zorgt voor veel schade aan huis in de vorm van brand- en rookschade. Dat is vervelend en je moet vaak veel regelen. Maar erger is het natuurlijk als de brand ook zorgt voor persoonlijk letsel of nog erger. Wees dus altijd voorzichtig met vuur en zorg dat je goede brandblussers in huis hebt en plaats rookmelders.

3. Beveilig digitaal

Wifi, online bankieren, foto’s in de cloud, social media. We leven in een digitale tijd waarin allerlei gegevens van iedereen online beschikbaar kunnen zijn. Met de nadruk op kunnen want natuurlijk wil je niet dat alles voor iedereen toegankelijk is. Je moet dus niet alleen je huis fysiek beveiligen maar je moet er ook voor zorgen dat internet-criminelen geen kans krijgen om je gegevens te hacken. Voer regelmatig veiligheidsupdates uit, gebruik virusscanners, kies veilige werkwoorden en varieer daarin en maak regelmatig back-ups van computers en telefoons. Zo zorg je ervoor dat je veilig kunt internetten.

4. Belangrijk bij kleine kinderen

Als je kleine kinderen hebt, ben je extra voorzichtig. Juist omdat zij onderzoekend zijn en vaak dingen in hun mond stoppen, zit een ongelukje in een klein hoekje. Met hele nare gevolgen soms. Dat wil je dus voorkomen. Zet schoonmaakmiddelen bij voorkeur op een hoogte waar ze niet bij kunnen en plaats kindveilige sluitingen op kastjes en lades. Beveilig stopcontacten met een speciaal afdekplaatje. Check of de planten die in huis of in de tuin staan giftig zijn voor kinderen en vervang deze. Zet een beveiliging op de kraan in het bad en de douche die ervoor zorgt dat de temperatuur niet te hoog wordt. Uiteraard zijn er nog veel meer maatregelen die je moet nemen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Als je daar goed naar kijkt voorkom je een hoop ellende.

Met bovenstaande tips verhoog je de veiligheid in je huis. Dit zorgt ervoor dat jij en je huisgenoten zich veilig voelen als ze thuis zijn. Soms zal het wat inspanning, tijd of geld kosten maar uiteindelijk levert het je meer rust en woonplezier op. En wie wil dat nu niet!

Mobiele versie afsluiten