De verhuurmakelaar: een vloek of een zegen?
Laten we beginnen bij het begin: jouw zoektocht naar een huurwoning is gestart. Zoek jij door aan iedereen te vragen of er ergens een kamer of appartement vrijkomt of bekijk jij woningen op de website van een makelaar? Ook via een makelaar kun je een particulier huis direct bij de eigenaar huren. De verhuurder schakelt een verhuurmakelaar slechts in als bemiddelaar. Hij profiteert daarbij van het netwerk van het makelaarsbureau. Zeg nou zelf: hoe groot is de kans dat jij de woning had gevonden als je alleen binnen je eigen netwerk te rade was gegaan? In jouw zoektocht naar een huis is dus, ook als je particulier gaat huren, de verhuurmakelaar voor jou een voordeel.
Screening achtergrond en financiën
Je hebt je huis gevonden en bent uitgenodigd voor een bezichtiging. Ook hier is vaak niet de eigenaar van het pand, maar de verhuurmakelaar bij betrokken. Hij organiseert bezichtigingen en doet een screening van de potentiële huurder. Hierbij wordt gekeken naar jouw financiële zekerheid: kun jij de huur van het huis betalen op dit moment, maar ook in de toekomst? Ook naar jouw identiteit wordt gekeken: woon jij op dit moment legaal in Nederland en kom je dus in aanmerking om bijvoorbeeld een huurwoning in Utrecht of Deventer te huren? Hoewel deze screening vooral voordeel oplevert voor de huurbaas, heb jij als nette nieuwe huurder niets te vrezen. Toch kan het zo zijn dat op basis van jouw huidige woon- werksituatie een keuze wordt gemaakt waarop jij weinig invloed hebt. De tussenkomst van een makelaar levert op dit moment vooral voor de verhuurder een voordeel op.
Administratieve taken makelaar
Tijdens de periode van huur kan het zo zijn dat ook administratieve taken door de makelaar worden geregeld. Hij zorgt voor een getekend huurcontract en vordert na tekenen bijvoorbeeld de betalingen. Ook kan hij het vve management op zich nemen. De makelaar wordt als het ware de tussenpersoon tussen jou als huurder en de eigenaar van de woning. Hij is een onafhankelijke expert bij klachten of bij onderhoudstaken aan de woning. Zo weet jij zeker dat de woning die je huurt goed onderhouden blijft en de verhuurder gehoor geeft als er een reparatie zoals een lekkage plaats moet vinden. Een voordeel voor jou dus.
Wat kan een verhuurmakelaar voor jou doen?
Het lijkt erop dat tussenkomst van een verhuurmakelaar jou, als je een woning van een particulier wilt huren, veel voordeel oplevert. Echter is het aan de verhuurder om een makelaar in te schakelen. De taken die een verhuurmakelaar op zich neemt, verschillen per huurcontract. Ook als jij een contract tekent via een makelaar, betekent dit niet dat hij het volledige beheer uitvoert of bijvoorbeeld betalingen vordert. Maak dus altijd duidelijke afspraken met de makelaar en de verhuurder over hoe jullie overeenkomst eruit gaat zien.