Site pictogram Wonen & Inrichting

Wasmachine aansluiten? Volg dit stappenplan!

wasmachine aansluiten

Van plan om zelf je nieuwe wasmachine aan te sluiten? Of moet je je huidige wasmachine opnieuw aansluiten na je verhuizing? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waarop je tijdens het aansluiten moet denken. Door onderstaand stappenplan te volgen komt je wasmachine aansluiten helemaal goed! 

1. Zoek een geschikte plek

Het vinden van de juiste plaats in huis voor de wasmachine is ontzettend belangrijk om lawaai en trillingen te voorkomen. Een stevige ondergrond is dan ook een must. Als je de wasmachine plaatst op een houten vloer, dan is het handig om de wasmachine zoveel mogelijk in de hoek van de ruimte te plaatsen. Dit is de plek waar de vloer het stevigst is. Natuurlijk moet er ook een watertoevoer, waterafvoer en stopcontact in de buurt zitten.

2. Verwijder de transportbouten

De eerste stap bij het aansluiten van je wasmachine is het verwijderen van de transportbouten. Deze bouten hebben als functie de trommel tijdens het vervoer op zijn plek te houden. Bij het installeren moeten deze transportbouten verwijdert worden. Het is ontzettend belangrijk om dit niet te vergeten, want dan gaat je vaatwasser tijdens het wassen kapot. Lees in de handleiding hoe je de transportbouten kunt verwijderen. Zorg ervoor dat je deze bouten zorgvuldig bewaard, want mogelijk heb je ze later nog eens nodig.

3. Aanvoer- en afvoerslang aansluiten

De volgende stap is het aansluiten van de watertoevoerslang op de kraan en de wasmachine. Meestal zit de aansluiting aan de achterkant van de wasmachine in de rechterbovenhoek. Zit de wasmachinekraan lager dan het toestel? Dan is het verstandig om een terugslagklep te gebruiken. Zodra de slang op de kraan en wasmachine is aangesloten moet de aansluiting aan beide kanten goed aangedraaid worden. Controleer of er niets lekt door de watertoevoer te controleren. 

Na het aansluiten van de aanvoerslang moet de waterafvoerslang aangesloten worden. Vaak zit deze slang voor het afvoeren van het water al vast aan de wasmachine. Je hoeft deze dus enkel nog in de afvoer te stoppen. De steunbeugel houd de afvoerslang op zijn plek. Om de wasmachine en droger op dezelfde afvoer aan te sluiten kan je een y-stuk gebruiken.

4. Controleer of er waterbeveiliging aanwezig is

Het is altijd van belang om te controleren of je wasmachine een waterbeveiliging heeft. Beschikt de wasmachine niet over een waterbeveiliging? Dan is het nodig om een aquastop aan te schaffen. Deze dient tussen de kraan en de watertoevoerslang gemonteerd te worden. Op het moment dat er te veel water de wasmachine binnenstroomt zorgt deze aquastop ervoor dat de watertoevoer stopt. Ook bij een defect aan de wasmachine zorgt het waterslot dat de watertoevoer onderbroken wordt. Zo wordt een lekkage voorkomen.

5. Geaard stopcontact

Na bovenstaande stappen is het tijd om de wasmachine aan te sluiten op het stopcontact. Zorg altijd voor een geaard stopcontact om kortsluiting te voorkomen. Een geaard stopcontact herken je aan de twee metalen pinnetjes boven en onder. Staat je wasmachine in een vochtige ruimte? Dan is het verstandig om de wasmachine aan te sluiten op een waterdichte trekschakelaar. 

6. Zet de wasmachine waterpas

De laatste stap om je wasmachine aan te sluiten is het waterpas zetten van het apparaat. Staat de wasmachine op zijn definitieve plek? Leg een waterpas op de bovenkant en verstel de poten totdat de machine waterpas staat.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze stappen en dit wasmachine advies. Veel succes met het instaleren!

Mobiele versie afsluiten