Site pictogram Wonen & Inrichting

Welk matras past het beste bij mij?

Welk matras past het beste bij jou?

Als er een ding is dat een gemiddeld mens nodig heeft, dan is het wel een goede nachtrust. Er is niks irritanter dan wakker worden met een stijve rug of een nacht te hebben beleefd waarin je constant wakker bent geworden. Een goed bed is daarom in vele slaapkamers een vereiste. Maar alleen met het bed zelf ben je er nog niet natuurlijk. Misschien wel belangrijker is het matras. Om jouw enigszins te helpen gaan we jou in dit artikel meer vertellen over de soorten matrassen waaruit je kunt kiezen. Er zijn namelijk matrassen voor ieder type slaper.

De materialen in een matras

Bijna alle matrassen bestaan uit meerdere lagen die allemaal voortkomen uit verschillende materialen. Denk hierbij aan traagschuim of bijvoorbeeld koudschuim. Deze materialen bepalen hoe jouw matras ligt, hoe het aanvoelt en hoe het bijvoorbeeld met de ventilatie omgaat. Daarin is zelfs de volgorde van de lagen van belang. Waarschijnlijk had je niet gedacht dat er zoveel soorten matrassen zijn. Daarom vertellen we je hieronder over een aantal van de meest bekende. 

1. Pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit talloze pocketveren. Dit zijn metalen springveren die allemaal zijn verpakt in een textiele zak. Dit zorgt ervoor dat alle pocketveren los van elkaar werken. Binnen deze pocketveren kun je weer afwisselingen hebben in de dikte van het staaldraad of het aantal windingen. Op zich erg handig als jij een bepaald lichaamsdeel juist meer of minder wilt ondersteunen. De fabrikant kan hiermee spelen en het bed daarom precies voor jou op maat maken. Dan moet je alleen zelf nog een lekker dekbed uitzoeken.

2. Koudschuim

Koudschuim wordt ook wel HR schuim genoemd. HR staat hierin voor High Resilience, een term die letterlijk vertaalt ‘hoge weerstand’ betekent. Dit is bij uitstek de meest gebruikte schuimsoort in matrassen. Het heeft dan ook een groot aantal kwaliteiten. Ook wordt er deze soort veel getest qua toevoegingen van andere materialen. Mocht je overigens denken dat koudschuim ook maar iets van doen heeft met koud of warm, dan kom je bedrogen uit. Het gaat voornamelijk op de manier hoe het schuim wordt gemaakt. 

3. Traagschuim

Misschien ken je de term traagschuim wel beter als memory foam of geheugenschuim. Doordat dit materiaal reageert op de lichaamswarmte, kan deze zich perfect aanpassen aan de vorm van je lichaam. Hierdoor voel je in het traagschuim matras geen drukpunten. Zeker mensen die vaak plat liggen, waaronder bedlegerige mensen, hebben behoefte aan een traagschuim matras. Daarnaast wordt deze soort ook vaak gebruikt als extra comfortlaag. Dit is beter want een volledig matras uit traagschuim biedt te weinig steun. Het beste is koudschuim in combinatie met traagschuim. Net zoals in de matrassen van Morningstar.

4. PU schuim

PU schuim staat voor polyurethaanschuim. Een woord dat je niet vaak hoort. Materialen als koudschuim en traagschuim zijn hier soorten van. Wanneer je de term schuim of gewoon schuim ziet staan op een matras, dan wordt ook vaak normaal PU schuim bedoeld. Het verschil tussen PU schuim en koudschuim zit hem vooral in de lagere dichtheid en veerkracht. Daarnaast heeft PU schuim ook geen traagschuim effect. Dit maakt een matras van PU schuim direct ook een stuk goedkoper. Erg fijn als het budget niet al te hoog ligt. 

5. Latexschuim

In de toplaag van een matras zien we vaak dat latexschuim wordt toegepast. Dit is een materiaalsoort die erg soepel en comfortabel aanvoelt. De prijs ligt helaas wel iets hoger, waardoor je het niet in de meest goedkope matrassen gaat terugvinden. Latexschuim is vaak gemaakt van natuurrubber en een synthetische latex. Een combinatie hiervan komt ook regelmatig voor. Aangezien natuurrubber vaak zorgt voor een nog hogere kwaliteit, is meer natuurrubber dan het synthetische latex het wenselijk. 

Een nadeel van latexschuim is dat dit materiaal niet goed ventileert. Dit blijkt wel uit het feit dat veel mensen het snel warm hebben na het liggen op een dergelijk latex matras. Toch is dit afhankelijk van de persoon die hier op slaapt, aangezien mensen nu eenmaal verschillend reageren op diverse materialen. Ook hebben latex matrassen een kortere levensduur. 

Het belang van een goed matras

In dit artikel heb je meer gelezen over de soorten materialen die worden gebruikt in matrassen. Het kan voor jouw gemoedstoestand erg belangrijk zijn het juiste matras te hebben. Want wat nu als je er achter komt dat je al jaren op een matras slaapt, waarvan bekend is dat het niet past bij jouw lichaam? Doodzonde wat ons betreft. Zorg er daarom voor dat je goed onderzoek uitvoert, voordat je een nieuw matras uitkiest.

Een matras is belangrijker dan je denkt. Ga er dan ook zorgvuldig mee om, waarna jij weer slaapt als een roosje en weer ouderwets de leukste thuis kan zijn.

Mobiele versie afsluiten