Site pictogram Wonen & Inrichting

De winter komt eraan: zo houd je de energierekening verdraagzaam

energierekening

Hoewel september nog bovengemiddeld warm was, kan het nooit lang meer duren voordat de winter echt begint. Dan gaan we weer massaal binnen voor de tv hangen. Heerlijk! Lekker de sfeerverlichting aan, verwarming hoog en televisie aan… maar in de herfst en winter verbruiken we in Nederland ook altijd aanzienlijk meer energie. En dat besparen je hobby niet is dat begrijpen we, maar we geven je toch graag wat handige bespaartips mee voor de komende maanden!

1. Koop een extra sweater en plaid

De verwarming op 22 zetten kan heerlijk zijn, maar kost je ook een vermogen. Afhankelijk van de isolatie van je woning, de temperatuur buiten en jouw voorkeurstemperatuur kunnen de gaskosten voor het verwarmen van je woning gemakkelijk oplopen tot 10 euro per dag. Zonde van je centen! De oplossing? Zorg dat je het van jezelf al warmer hebt. Koop een plaid voor je bankhangavondjes en trek een extra (dikke) sweater aan wanneer je een dagje thuis werkt of blijft. Je gaat het direct zien aan je energierekening!

2. Investeer in tochtstrips

Tochtstrips kunnen je écht enkele tientallen euro’s per jaar besparen op warmtekosten. Zeker bij oudere woningen laten deuren, ramen, brievenbussen en andere kieren nogal wat warmte ontsnappen en koude binnen.

3. Vervang je verlichting voor energiezuinige verlichting

Halogeenlampen verbruiken tot wel twee keer zoveel energie als bijvoorbeeld led lampen. En ten opzichte van ouderwetse gloeilampjes verbruiken led lampen maar liefst 80% minder energie. Zit je dus graag iedere avond een paar uur voor de tv? Of werk je enkele dagen in de winter thuis met de sfeerverlichting aan? Dan is het absoluut een aanrader om ledlampen te nemen. Ze zijn in het begin wat duurder, maar hebben dan ook zo’n 50.000 branduren. En dat vergeleken met de slechts 2000 branduren van halogeenlampen… LED-verlichting is zonder twijfel een slimme investering in de energiezuinigheid van je woning!

4. Sluit rookkanalen af

Heb je bijvoorbeeld een openhaard in huis, maar gebruik je die niet of zelden? Sluit het rookafvoerkanaal dan met een luchtklep af zodat koude je woning niet binnen kan komen via deze weg. Gebruik je je openhaard permanent niet meer? Dan kun je ook een schoorsteenballon plaatsen in je schoorsteen. Die voorkomt dat er nog lucht in of uit de woning kan via de schoorsteen.

Mobiele versie afsluiten