Wilt u graag een traplift laten plaatsen? Dan is er een grote kans dat u dit niet helemaal zelf hoeft te betalen. Bij veel gemeentes is het nu mogelijk om een traplift voor in huis aan te vragen, zonder dat u zelf voor de kosten hoeft op te draaien. Wij leggen u uit hoe het werkt, en waar u rekening mee moet houden.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Een traplift vergoeding kan vaak worden geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning, ook wel tot WMO afgekort. Het doel van deze wet is om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen, ook als dit lastiger wordt door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom. Wat de WMO-hulp precies voor u kan betekenen, verschilt per gemeente. Vaak is er een loket of informatiepunt, waar u terecht kunt om de eerste stap te zetten. Ook is er online veel hulp te vinden.
In aanmerking komen
Voordat u begint met het aanvragen van de WMO, is het prettig om zelf alvast te controleren of u wel voor de vergoeding in aanmerking komt. Niet iedereen heeft namelijk recht op ondersteuning. Door zelf van te voren wat onderzoek te doen, kunt u een hoop tijd en moeite besparen. Over het algemeen is de WMO bedoeld voor mensen die minder zelfredzaam zijn. Daarmee worden mensen bedoeld die, vanwege een (tijdelijke) aandoening, beperking of situatie, niet meer zelfstandig mee kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast is het ook van belang dat u geen andere mogelijkheden heeft om het probleem waar u tegenaan loopt op te lossen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het verlenen van fysiotherapie bij een langdurige blessure, in plaats van het gelijk vergoeden van een traplift.
Tijdsduur en spoedgevallen
Zodra u in aanmerking komt, kunt u beginnen met uw aanvraag. De gemeente voert dan eerst een onderzoek uit naar uw situatie. Dit gebeurt meestal met de hulp van uzelf, thuiszorg (indien u deze heeft), en, mocht het nodig zijn, andere mensen in uw omgeving. Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar wat u nodig heeft, maar ook naar wat uw eigen voorkeur is. De uiteindelijke beslissing hangt niet alleen af van de mate van zelfredzaamheid die u nog heeft, maar ook van eventuele alternatieve oplossingen. Als blijkt dat uw omgeving en netwerk niet genoeg hulp kunnen bieden, dan zal de gemeente de hulp gaan vergoeden. Het besluit is standaard binnen 6 weken genomen. In spoedgevallen kan de beslissing echter ook al in 24 tot 48 uur worden genomen.
Verder verloop
Zodra u te horen heeft gekregen dat u recht heeft op een vergoeding, kunt u zich samen met de gemeente gaan richten op het uitzoeken van de traplift. Veel bedrijven houden rekening met de WMO, en kunnen u indien nodig nog verder informeren voordat u de traplift laat plaatsen. Door goed gebruik te maken van de mogelijkheden om u heen, kunt u vervolgens zorgeloos genieten van uw nieuwe beweegruimte.