We hebben allemaal een dak boven ons hoofd om ons te beschermen tegen het weer: regen, zon, kou, warmte, et cetera. Sommige mensen laten hun dak extra isoleren. Maar waarom zou je dat doen? Wij leggen het aan je voor: 5 dingen die je moet weten over dakisolatie.
1. Wat is dakisolatie?
Een dak is net als je huid: het bestaat niet uit een, maar meerdere lagen om de kern te beschermen. De dakpannen aan de buitenkant vormen samen één van die lagen: de dakbedekking. Maar daaronder zit vaak nog een isolatielaag.
Dakisolatie kan aan twee kanten: je binnen- en buitenkant. Voor beide kanten zijn er weer andere vereisten nodig. Ook is er een verschil bij een plat dak of een schuin dak. Bij een plat dak komt de isolatie altijd aan de buitenzijde. Anders ontstaat er houtrot. Voor het isoleren van de binnenzijde van een schuin dak zijn er veel doe-het-zelfpakketten beschikbaar. De buitenzijde van een plat en schuin dak wordt vaak door een professional gedaan.
2. Waarom je dak laten isoleren?
Daken isoleren gebeurt al jaren. Vroeger werd het voornamelijk gedaan om het behaaglijk te krijgen in huis. Bijvoorbeeld met rieten daken. Riet fungeert namelijk uitstekend als dak- en isolatiemateriaal. Nadeel bij riet zijn echter vaak de hogere kosten.
Stenen dakpannen zijn een stuk goedkoper, maar houden niet zoveel warmte of kou tegen. Juist daarom gebruiken we isolatiemateriaal. Vergeet ook niet dat in Nederland een bepaalde mate van isolatie verplicht is. Dit wordt gebaseerd op de isolatiewaarde van je dak (Rc) en het isolatiemateriaal (Rd). Je isolatiemateriaal (Rd) heeft effect op de isolatiewaarde van je dak (Rc) en de isolatiewaarde van je dak is leidend.
Het wettelijke minimum voor isolatie is 1,3 Rc, maar de normale isolatiewaarde ligt meestal rond de 2,5 Rc. Met een aantal kleine aanpassingen kun je die isolatiewaarde makkelijk verhogen. Je kunt de isolatiewaarde bijvoorbeeld ook verhogen naar 4,0 Rc. Hier moet je relatief veel geld in steken, maar je krijgt je investering niet per se meteen terug – het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar de hoogte van de investering versus de opbrengst in energiebesparing.
Als je boven de 6,0 Rc komt, heb je zelfs een zogenaamd “passief huis”. Dan hoef je bijna niks zelf te stoken, omdat je huis zichzelf op de juiste temperatuur houdt. Dit zie je bijvoorbeeld meer bij vrijstaande huizen die door een architect ontworpen zijn.
3. Voor- en nadelen van dakisolatie
Allereerst zorgt dakisolatie voor extra warmte in huis. Daarnaast bespaart het je een hoop stookkosten. Doordat je huis beter geïsoleerd blijft, verspil je minder energie. Dit scheelt in de portemonnee, maar is ook goed voor het milieu.
Wat betreft het aanbrengen van dakisolatie, kunnen er ook wat voor- en nadelen ontstaan. Wanneer isolatiemateriaal op de verkeerde manier wordt aangebracht, kan dit houtrot veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer je isolatie toepast aan de onderkant van je platte dak. Wanneer je isolatiemateriaal onder de dakpannen spuit of blaast, levert dit ook niet altijd het gewenste resultaat. Het is daarom belangrijk dat je voor het plaatsen van dakisolatie een professional inschakelt, zodat je zeker weet dat het aanbrengen op de juiste wijze gebeurt.
4. Wat kost het?
De meest interessante vraag: wat kost het? Hierop bestaat jammer genoeg geen eenduidig antwoord, want het hangt er maar net vanaf wat je wilt. Er zijn goedkopere en makkelijke manieren van isoleren, zoals hierboven benoemd, die niet altijd het gewenste resultaat leveren of zelfs schade kunnen aanrichten. Het is dus afhankelijk wat je wilt, of je te maken hebt met een nieuw of oud dak, of je het zelf wilt doen of laten doen en hoeveel geld je eraan wilt/kunt besteden.
Goede isolatie kan je op de lange termijn wel veel opleveren. Een huis met 4,0 Rc is op den duur goedkoper om in te wonen dan een huis met 2,5 Rc. Denk hier dus goed over na en zet de hoogte van de investering tegen de terugverdientijd af. Het helpt daarbij om bij een of meerdere professionals te informeren naar dakisolatie en om offertes op te vragen. Zo krijg je een inschatting van hoeveel het gaat kosten. Dit kan je een hoop geld besparen.
5. Zelf doen of professional?
Het antwoord hebben we je eigenlijk al gegeven: je kunt isolatie prima zelf aanbrengen, maar het is in veel gevallen beter/veiliger om het te laten doen door professionals. Laat je in elk geval altijd goed informeren door op meerdere plekken rond te vragen naar dakisolatie en de ervaringen te controleren.
Een pre voor het inschakelen van een professional is dat je vaak een kwaliteitsgarantie krijgt, zodat je het niet na een jaar of vijf weer allemaal moet vervangen. Dat zou je namelijk weer veel geld gaan kosten.
Voor de doe-het-zelvers geldt dat lang niet iedereen even goed op de hoogte is welke producten het beste bij hun dak passen. De informatievoorziening bij een bouwmarkt is ook niet altijd ideaal, dus raadpleeg altijd meerdere bronnen.
Dit artikel werd je aangeboden door Technisol, isolatiebedrijf gespecialiseerd in het isoleren van woningen.