1. Zorg voor een strakke planning
Omdat je zoveel moet regelen, is het verstandig overzicht te creëren voor jezelf. Dit kan je doen door het maken van een planning. Maak deze planning zo uitgebreid en gedetailleerd als maar mogelijk is. Denk aan dingen als: de datum van verhuizing, data wanneer bepaalde klusjesmannen over de vloer komen, de dag dat je de sleutel krijgt en natuurlijk ook de datum dat je de sleutel van je oude huis in moet leveren.
Door je planning zo gedetailleerd mogelijk te maken weet je zeker dat je niks kan vergeten. Ook zorg je er op deze manier voor dat er geen overlap bestaat tussen bepaalde activiteiten. Het is immers vervelend als je huis wordt geverfd terwijl het meubilair wordt geleverd.
2. Zorg voor een checklist
Naast een planning is het ook verstandig om een checklist te maken. Er zijn namelijk nogal wat zaken die je moet regelen wanneer je gaat verhuizen; ook dingen waar je op het eerste oog helemaal niet aan denkt. Denk dan bijvoorbeeld aan het opzeggen van de huur en het internetabonnement tot aan allerlei bedrijven doorgeven dat je van woonadres verandert.
Door een checklist te gebruiken weet je zeker dat je niks kan vergeten. Het is dan ook handig om de checklist regelmatig bij te werken. Als je iets hebt gedaan kan je dit toevoegen aan de lijst, terwijl je dingen die je nog moet doen erbij kan zetten. Op deze manier verlies je nooit het overzicht en heb je een handig lijstje met alle dingen die je nog moet doen.
Ook voorkomt een checklist dat er allerlei dingen het laatste moment gebeuren. Het kan soms bijvoorbeeld wel vier weken duren voordat een nieuw internetabonnement in werking treedt. Door op tijd een abonnement aan te schaffen weet je zeker dat alles geregeld is als je eenmaal je woning betrekt.
3. Niet meteen gaan inpakken
De kans is erg groot dat je heel erg enthousiast bent om te gaan verhuizen. De kans is dan ook aanzienlijk dat je niet kan wachten om in te gaan pakken. Toch is het verstandig om dit niet te doen. Als je pas over een paar weken of zelfs maanden gaat verhuizen is het niet fijn om de resterende tijd in de verhuisdozen te leven. Pak dus alleen dingen in waarvan je zeker weet dat je ze niet gaat gebruiken.
Dit zijn bijvoorbeeld kleding voor de wintersport, kerstversiering of oude babyspullen met sentimentele waarde.
4. Verhuis het meest kostbare zelf
Of je nu zelf gaat verhuizen of een verhuisbedrijf inschakelt, je weet altijd vrijwel zeker dat het goed gaat. Toch is het verstandig om je meest kostbare spullen zelf te verhuizen. Er is namelijk toch altijd een kans dat er iets misgaat en je iets belangrijks kwijtraakt.
Daarom is het verstandig om een grote doos of tas te vullen met alle kostbaarheden. Denk dan aan identiteitsbewijzen, laptops, opladers, tablets, de algehele administratie enzovoort.
5. Sla je spullen op in een opslagruimte
Sommige, kostbare spullen overleven alleen bij een bepaalde temperatuur, denk dan aan kunst. Om dit goed te houden is het handig je spullen op te slaan in een opslagruimte.
Ook wanneer je een tussenperiode hebt van bijvoorbeeld dubbel meubilair is het handig je spullen hier op te slaan.