Waar begin je?
Ten eerste is een ouderenwoning vaak kleiner dan een reguliere woning en moet er dus efficiënt met de ruimte worden omgegaan. Voordat de verhuizing plaatsvindt kan men dus kiezen voor een grote opruimbeurt, waarbij bepaald wordt wat wel/niet meer nodig is om te bewaren. Om de woning praktisch in te richten en groots te laten lijken zijn lichte kleuren en afstand tussen de meubels van belang. Denk aan goede opbergkasten en uitschuifbare meubels, indien er bezoek komt. Het bezoek kan dit vaak voor de senior uitschuiven. Zo is er genoeg plek indien dit nodig is en zijn de meubels weer praktisch in te schuiven wanneer het bezoek weg is.
Aanpassingen in een ouderenwoning toevoegen
Afhankelijk van het type bewoner (dit omvat: leeftijd, gezondheid, vitaliteit, zelfstandigheid et cetera), wordt er gekeken naar eventuele aanpassingen in de woning. Zo kan je denken aan een bedbeugel; een simpel mechanisme waardoor een senior gemakkelijker uit bed kan komen. Zij hijsen zich op via de bedbeugel. Deze is overigens ook in de douche te plaatsen om van een douchestoel weer omhoog te kunnen komen. Handgrepen bij het toilet en goede belichting die bijvoorbeeld met een enkele knop de hele kamer verlichten zijn ook geen overbodige luxe. Een goede doorgang en duidelijke verlichting zijn namelijk essentieel voor een seniorenwoning.
Ruimtes in de woning aanpassen
Het krimpen als je ouder wordt, kennen we allemaal. Ook hiervoor zullen dus bepaalde aanpassingen moeten worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het seniorgeschikt maken van de woning door het aanpassen van de keuken en de hoogte van de keukenkastjes. Daarbij mag je niet uit het oog verliezen waarom iemand naar een ouderenwoning is verhuisd. Als dit door dementie komt, is het gevaarlijk om gaspitten te hebben waarbij vuur komt kijken, een kookplaat die werkt op elektriciteit is hierbij een veiligere oplossing. Ook een gelijkvloerse woning kan nog enkele aanpassingen nodig hebben, zoals het verwijderen van drempels of toegankelijk maken hiervan. Drempels kunnen bij elke kamer voor de deur geplaatst zijn of als afscheiding van de badkamer bijvoorbeeld. Bij gevallen als deze is het verstandig diverse drempels te egaliseren voor een goede en makkelijke doorloop.
Kortom; het inrichten van een ouderenwoning vergt heel wat tijd en goed nadenken. Passen de meubels wel…. En is het nodig om alles van de oude woning mee te nemen? Moeten er alsnog aanpassingen gedaan worden en hoe richten we de ruimte het beste in? Dit zijn allemaal vragen die jij je vooraf -en tijdens het inrichten van een woning voor ouderen moet stellen, voordat je aan de slag kunt!