Het ontwerpen van je kleine border met vaste planten
Je kunt een begin maken door uit te tekenen waar je je border wilt hebben en wat de afmetingen precies zijn. Een mooi klusje voor wanneer de bladeren zijn gevallen en er in de tuin weinig meer te doen is Zorg dat je de tekening op schaal maakt, want dat werkt straks het makkelijkste.
Welke grondsoort
De grondsoort in je tuin is erg belangrijk voor de planten die je wilt poten. Planten stellen namelijk verschillende eisen aan de grond waarin ze wortelen. Je kunt de grond eventueel aanpassen aan je planten, bijvoorbeeld door er kalk op te strooien. Houd er verder rekening mee dat de grond niet te nat is. Planten kunnen er slecht tegen om langere tijd natte voeten te hebben. Leg zo nodig een drainagesysteem aan om de hoeveelheid vocht in de border te reguleren.
Tip: Vraag eventueel een medewerker van het tuincentrum om advies, zij weten vaak wat de grondsoort is in de omgeving.
De hoeveelheid zonlicht
Niet alleen mensen houden van een verschillende hoeveelheid zonlicht, ook planten hebben zo hun voorkeur. Helemaal in de schaduw vinden ze vaak niet fijn, maar onder de volle zon kunnen ze ook niet altijd tegen. De laatste stap voordat je je planten gaat uitkiezen is kijken hoe je border op de zon ligt. Zijn er nog verschillen, afhankelijk van de plek waar je je soorten kunt planten? Door dit goed op het netvlies te hebben kun je straks beter bepalen welke soorten waar kunnen staan.
Groeisnelheid en afmetingen
Er zijn flinke verschillen in hoe verschillende planten groeien. Fruitplanten en klimplanten groeien in de hoogte, bloembollen blijven laag en ook Lavendel wordt niet zo hoog. De hoogte is dus een factor waar je bij het aanplanten rekening mee moet houden. Ook verschilt de groeisnelheid van planten, wat weer belangrijk is vanwege verdrukking van trager groeiende soorten.
Een border in je eigen smaak
Misschien hou jij van kleur en wil je het liefst zo veel mogelijk verschillende kleuren in je border terugzien. Of ben je meer een liefhebber van eetbare planten, zoals bessen, frambozen en aardbeien. Je kunt natuurlijk ook voor klimplanten kiezen, zodat je muur wat meer wordt gecamoufleerd. Bedenk ook of je een natuurlijke border wilt maken of meer een strakke variant. Dit is bepalend voor het aantal planten en de soorten die je kunt gebruiken. Verder hebben we een aantal ideeën voor de kleine border:
- Geurige bloemenborder, die maak je met bijvoorbeeld met soorten zoals Lavendel en Afrikaantjes
- Fruitplanten, zoals een zwarte bes, framboos of druivenstruik kunnen prima op een smalle border leven en belonen je aan het einde van het seizoen voor de liefde die je erin stopt
- Klimplanten, voor een bedekking van de muur naast een border zijn klimplanten ideaal. Mooi groen is niet lelijk
- Een heerlijk lentegevoel krijg je met bloembollen. Het zijn weliswaar geen vaste planten, maar tulpen, narcissen en hyacinten zijn oer-Hollands en fleuren je hele border op
- Kruiden om je eigen thee van te zetten of andere geneeskrachtige planten en bloemen.
Dan nog even dit: is een kleine border anders dan een grote?
Een kleine border met vaste planten gaan uitstekend samen, maar het kan helpen om jezelf een paar beperkingen op te leggen. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel soorten, want je stukje grond verrommelt anders snel. Houdt bovendien rekening met de grootte van je tuinplanten, zodat ze ook volgend jaar en daarna nog te handhaven zijn. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om planten op stam neer te zetten, dit zijn speciaal gekweekte soorten die in een pot te houden zijn. Kortom: een kleine border biedt weliswaar wat minder ruimte, maar je kunt er nog alle kanten mee op.
Is dat alles?
We zijn er bijna ja, behalve nog dit; wanneer ga je de border aanleggen? Wel, de lente is er uitermate geschikt voor, maar je kunt ook beginnen in september. In het laatste geval heb je gelijk meer plezier van je nieuwe border in de lente.