1. De lichtdistributie
Standaard verlichting heeft een omnidirectionele lichtdistributie. Dit betekent simpelweg dat de lamp een lichtdistributie heeft van 360 graden. Dit in tegenstelling tot LED verlichting dat een directionele lichtdistributie heeft. Wat wil zeggen dat het licht zichtbaar is vanuit een bepaalde stralingshoek. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij de overstap. Een led spot met een lage stralingshoek kun je mooi gebruiken om een object in de spreekwoordelijke “spotlights” te zetten. Hierbij kun je denken aan een schilderij of ander kunstobject. Wil je licht in je ruimte, dan ga je voor spots met een hoge stralingshoek. Wanneer je spots met een lage stralingshoek gebruikt, krijg je veel donkere hoeken.
2. Te fel of te donker licht
Voordat je de oude verlichting bij het grofvuil zet, is het belangrijk om eerst het aantal lumen op te schrijven. De term lumen wordt gebruikt om de lichtsterkte van een lamp aan te duiden. Zo weet je zeker dat je LED verlichting aanschaft met de juiste lichtsterkte. Staat het aantal lumen er niet op? Kijk dan naar de wattage van de lamp. Met de onderstaande watt-lumen vergelijkingstabel kun je makkelijk aflezen hoeveel lumen je nodig hebt voor een vergelijkbaar resultaat.
3. De kleur van het licht
De kleurtemperatuur is bepalend voor de uiteindelijke kleur van verlichting. Om er zeker van te zijn dat je nieuwe led spots dezelfde kleur licht uitstralen, is het verstandig om de kleurtemperatuur van je huidige lampen ook op te schrijven.
4. De dimmer wel of niet vervangen?
Elke dimmer is anders net als elke lamp anders is. Dat betekent dat niet elke dimmer werkt met LED verlichting. Match je de verkeerde dimmer met de verkeerde LED spot, kan het resulteren in flikkerend licht of een zoemend geluid. schaf daarom bij dimbare LED verlichting een passende dimmer aan. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat niet alle LED verlichting dimbaar is. ALs je ze wilt kunnen dimmen, let er dan op dat je daadwerkelijk dimbare LED spots aanschaft.
Hopelijk heeft het lezen van deze blog een aantal zaken opgehelderd omtrent LED verlichting en maakt het de overstap een stuk gemakkelijker!