Als starter een huis kopen is moeilijker dan ooit. Wie zijn eerste huis gaat kopen doet er daarom goed aan zich voor te bereiden. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij opvalt tussen andere bieders? Waarop let een verkoopmakelaar? Hoe breng je op de juiste manier een bod uit? Dit zijn allemaal vragen die jij het liefst van tevoren beantwoord wilt zien. Geen paniek! Wij helpen je alvast op weg met deze 4 tips voor het uitbrengen van een bod op je eerste huis. Succes!
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Als jij je eerste huis gaat kopen, dan is het zaak om goed voorbereid aan dit proces te beginnen. Een verkoopmakelaar neemt je alleen serieus als jij je zaken op orde hebt. Er zijn naast jou vele anderen waarvoor gekozen kan worden, dus moet je zorgen dat jij eruit springt. Zoek daarom van tevoren goed uit wat je waard bent. Wat is bijvoorbeeld het maximale bedrag dat je kunt lenen? En hoe snel kun jij jouw hypotheek rond krijgen als de deal wordt gesloten?
2. Wat vind jij het huis waard?
Veel huizen worden tegenwoordig met overwaarde verkocht. Dit betekent dat jij meer betaalt dan het bedrag dat het huis in zijn huidige staat eigenlijk waard is. Onderzoek voor je een bod gaat uitbrengen altijd de waarde van een huis is. Dit kun je doen door een taxatie op de woning te laten uitvoeren. Bedenk daarnaast ook wat jij zelf maximaal voor het huis wilt geven. Dit voorkomt dat je achteraf gezien vindt dat je te veel hebt betaald voor dat wat je hebt gekregen.
3. Zo bied je de juiste prijs
De juiste prijs is een prijs die zowel voor jou als voor de verkopende partij comfortabel voelt. Er zijn meer kapers op de kust, dus is het uitbrengen van een hoger bod dan de vraagprijs tegenwoordig heel normaal. Zorg er in ieder geval voor dat jouw bod serieus genomen wordt en dat ook de verkopende partij hier met een goed gevoel naar kan kijken. Pas ook op voor overbieden. Probeer realistisch te blijven in het bedrag dat je biedt, ook al is dit het huis van jouw dromen.
4. Wees voorbereid op een tegenbod
Wees niet verrast als de verkopende partij met een tegenbod komt. Het goede nieuws is dat zij jouw bieding serieus hebben genomen. Maar heb je ook nagedacht over de financiële onderhandelruimte die jij hebt? Bepaal voor je gaat bieden jouw budget en probeer een buffer te houden om een eventueel tegenbod mee op te kunnen vangen.
Hier lees je nog 6 dingen die je moet weten bij het kopen van een huis.