Als je bezig bent met een bouwproject, moet je veel keuzes maken als het gaat om de materialen die je voor je constructie gebruikt. Houten platen zijn vaak een belangrijk onderdeel van de constructie en kunnen een grote impact hebben op de stevigheid en duurzaamheid van het gebouw. Twee veelgebruikte platen zijn underlayment en OSB. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee platen? Je kunt een underlayment 18mm van Bouwmaat gemakkelijk bestellen bij Bouwmaat, net als een Wedi plaat!
1. Productie van de platen:
Een belangrijk verschil tussen underlayment platen en OSB platen is hoe ze geproduceerd worden. Underlayment wordt gemaakt van zachtere houtsoorten, zoals vuren en grenen. Deze wordt vervolgens in dunne lagen geperst en samengevoegd met een lijm. Dit leidt tot een sterkere plaat die geschikt is voor gebruik als ondervloer of als dakbeschot. OSB platen worden ook gemaakt van samengeperst hout, maar worden geproduceerd van hardere houtsoorten zoals sparren en dennen. Het is daarmee wat steviger dan underlayment platen.
2. Gebruik van de platen:
Underlayment platen en OSB platen hebben meerdere toepassingen. Underlayment platen worden voornamelijk gebruikt voor ondergronden, zoals ondervloeren en daken, terwijl OSB platen voor meer algemene toepassingen worden gebruikt. OSB heeft bijvoorbeeld een grotere buigsterkte en hardheid dan underlayment platen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik als wanden, vloeren, plafonds, en zelfs als bekisting.
3. Uiterlijk van de platen:
Naast de meer praktische verschillen, hebben underlayment platen en OSB platen ook een verschillend uiterlijk. Underlayment heeft een wat hogere kwaliteit en maakt vaak gebruik van een laagje fineer op de boven- en onderkant, wat leidt tot een glad oppervlakte. Vaak is deze plaat wat lichter van kleur. OSB platen zijn vaak wat donkerder van kleur en zien er meer houtachtig uit. Het oppervlak heeft een hoog reliëf, waardoor de plaat wat robuuster oogt.
4. Kosten van de platen:
De prijs van underlayment platen en OSB platen verschilt, afhankelijk van de toepassing. Omdat underlayment van een zachtere houtsoort wordt gemaakt is het vaak wat goedkoper dan OSB. Dit maakt het een goede keuze voor degenen die een hoge kwaliteit willen, zonder dat het product een fortuin hoeft te kosten. Afhankelijk van de grootte van het project kan het prijsverschil aanzienlijk zijn.
5. Omgeving van gebruik:
Een ander belangrijk verschil tussen underlayment platen en OSB platen is de omgeving waarin ze kunnen worden gebruikt. Underlayment is beter geschikt voor toepassingen binnen, terwijl OSB beter presteert in vochtige omgevingen zoals buitengevels en daken. Dit komt doordat de harslijm wordt gebruikt in OSB-platen zorgt voor bescherming tegen vocht, hierdoor wordt het houtwerk ook minder gevoelig voor verrotting of schimmels.