Word je er droevig van als je naar jouw tuin kijkt en wil je dat oplossen? Dan kan tuinrenovatie uitkomst bieden. Maar is tuinrenovatie altijd een goed idee? Daar gaan we in dit blogartikel nader op in.
In welke gevallen is tuinrenovatie verstandig?
Tuinrenovatie is met name een goed idee als je een gedeelte van de tuin wilt opknappen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
- De schutting is verzakt en moet hoognodig worden opgehoogd
- De beplanting is veel te groot geworden en moet hoognodig worden vervangen of worden verplaatst
- Het terras is compleet verzakt
- Tijdens hevige regenbuien staat je tuin blank en na de regenbui blijft het water lange tijd in de tuin liggen
- Je tuin is grotendeels betegeld en dat wil je veranderen
Zoals je kunt lezen is het renoveren van je tuin met name een goed idee als een gedeelte of enkele gedeeltes niet meer aan je wensen voldoen en je dat wilt oplossen. Wanneer het grootste gedeelte van je tuin of misschien wel de gehele tuin niet meer aan je wensen voldoet, kun je beter kiezen voor de aanleg van een nieuwe tuin.
Wat kost tuinrenovatie?
Tuinrenovatie is een stuk goedkoper dan de aanleg van een compleet nieuwe tuin. Dat komt niet alleen doordat slechts een gedeelte van de tuin wordt aangepakt, maar ook omdat het niet nodig is om een tuinontwerp te maken. Bij de aanleg van een nieuwe tuin raden we je aan om wel een tuinontwerp te laten maken, zodat je van tevoren weet of het eindresultaat aan je wensen gaat voldoen.
Waar moet je op letten als renovatie niet de juiste keuze is en je een nieuwe tuin laat aanleggen?
Waar je met name op moet letten is dat in het tuinontwerp rekening wordt gehouden met alle belangrijke aspecten, dit zijn die aspecten:
- Zorg dat er voldoende ruimte is voor alle tuingebruikers. Dat betekent niet alleen de menselijke tuingebruikers, maar ook huisdieren, zoals een hond of een kat.
- Let op dat je voldoende schaduwrijke plekken creëert. Steeds vaker zijn de temperaturen in Nederland boven de 30° waardoor schaduw niet langer een luxe is maar een must. Een schaduwrijke plek kun je natuurlijk met zonwering creëren, maar overweeg ook eens om voor natuurlijke oplossingen te kiezen, zoals een pergola waarvan je het dak met bijvoorbeeld een druivenstruik dicht laten groeien
- Vergeet niet om de afwatering aan te leggen zodat je tijdens hevige regenbuien niet te maken krijgt met wateroverlast. Overweeg om voorzieningen te treffen om het regenwater op te vangen, zodat je het tijdens droge periodes kunt gebruiken om de beplanting water mee te geven.
- Let op dat je voor wat betreft de beplanting een goede mix maakt van winterharde planten en seizoensplanten, zodat je tuin ook in de koude maanden er leuk uit blijft zien. Verder raden we je aan om een balans te zoeken tussen snelgroeiende en langzaam groeiende beplanting, zodat het snoeiwerk binnen de perken blijft.