Over het algemeen geldt: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op verborgen gebreken. Vrijwel elk huis heeft zijn verborgen gebreken, echter is bij het kopen van een oudere woning de kans groter dat je te maken krijgt met onverwachte verbeter- of onderhoudskosten.
Om de kans hierop te verkleinen is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Tijdens een bouwkundige inspectie van de woning wordt de woning op meer dan vierhonderd punten gecontroleerd. Na de inspectie worden de genoteerde punten verwerkt tot een professioneel bouwkundig rapport. Dit rapport geeft je meer zekerheid over de staat van de woning. Zo koop je de woning met een prettig gevoel.
Is een bouwkundig rapport verplicht?
Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. Tijdens deze visuele inspectie wordt de onderhoudsstaat van diverse bouwkundige elementen beoordeeld. Denk bijvoorbeeld aan het dakbeschot, de dakbedekking, ramen, vloeren, voegwerk, kozijnen, elektra, asbest en noem zo maar op. Met ruim vierhonderd punten die nagelopen worden geeft zo’n inspectie inzicht in de bouwkundige staat van een woning.
Het laten uitvoeren van een bouwkundige is altijd een verstandige keuze bij het kopen van een oudere woning. In sommige gevallen is het zelf verplicht bij het aanvragen van een hypotheek met NHG. Ontdekt de taxateur tijdens het uitvoeren van zijn taxatie achterstallig onderhoud? Dan wil de hypotheekverstrekker weten wat de verwachte onderhoudskosten zijn en hoe groot deze kosten zijn in relatie tot de koopsom van de woning.
Bouwkundige keuring: voor of na het bieden?
Een bouwkundige rapport voor of na het bieden aanvragen? Een bouwkundige keuring kan je op verschillende momenten laten uitvoeren. Het meest ideale moment is vaak vóór het bieden, omdat het rapport je meer inzicht geeft in de waarde van de woning. Ook zorgt een bouwkundig rapport voor een sterkere onderhandelingspositie.
Echter kan je ook tijdens de onderhandelingen een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Accepteert de verkopen direct je eerste bod onder de vraagprijs? Dan is het belangrijk om niet overhaast het koopcontract te tekenen. Het is zelfs mogelijk om ná het tekenen nog een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Wil je precies weten hoe dit zit? Hieronder vind je een duidelijke uitleg.
Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde
De vraag naar woningen is in de huidige markt groter dan het aanbod. Bij het kopen van een woning ligt concurrentie altijd op de loer, waardoor je als koper niet te lang wilt wachten met het tekenen van het koopcontract. Heb je nog geen bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren? Dan kan je de uitkomsten van de bouwkundige keuring laten opnemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Hierbij is het van belang om goed na te denken over het bedrag dat je aan eventueel achterstallig onderhoud uit zou willen geven. Dit bedrag komt namelijk bovenop de koopsom van de woning. In het koopcontract kan je bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarde opnemen dat er geen onderhoudskosten hoger dan 10.000 euro mogen blijken uit het bouwkundig rapport.