Je hebt van die dagen waarop alles op z’n plek valt. Zo’n dag waarbij je het licht ziet en ineens weet welk carrièrepad je moet gaan volgen. Dit kan ontstaan vanuit een eeuwige passie voor een vak, of vanuit een onderliggend talent wat nog niet eerder naar boven is komen drijven. Zo kan het zomaar zijn dat je geboren bent om architect te worden. Maar wanneer weet je dat? In dit artikel krijg je wat meer inzicht in het beroep van een architect en welke eigenschappen je nodig hebt om er zelf een te worden.
Slim, slimmer, slimst
Een architect word je niet zomaar, hier komt veel bij kijken. Zo moet je over veel kwaliteiten beschikken waarbij je niet alleen kennis moet hebben van bouw disciplines, maar ook structurele, elektrische en mechanische kennis is vereist. Daarvoor moet je intelligent zijn. Dat wil niet zeggen dat je per definitie een goede architect bent wanneer je slim bent, het geeft je een basis om een goede architect te kunnen worden.
Een intelligent brein weet de benodigde berekeningen te bepalen die nodig zijn om bouwwerken te laten slagen. Je creaties moeten van begin tot eind kloppen.
Toewijding en doorzettingsvermogen
Alhoewel toewijding voor je vak bij elk beroep een belangrijke factor is, komt er bij een beroep als architect een groot aantal extra uren kijken. Lange dagen maken, nauwkeurig aan ieder detail werken en soms tot diep in de nacht thuis nog aan het werk zijn om een tekening af te krijgen. De veiligheid ligt in jouw handen en daarom het een noodzaak om secuur te kunnen werken.
Oplossingsgericht
Als architect ben je een probleem oplosser en dus is het een vereiste om daarvoor over de benodigde vaardigheden te beschikken. Zowel bij het ontwerpen van een gebouw als bij het contact met je klant zal je tegen situaties aanlopen waarbij problemen naar boven komen. In dit vak is het nodig om oplossingsgericht te kunnen denken en handelen.
Onderhandelen
Sociale vaardigheden zijn van belang, omdat je veel te maken zult hebben met klanten, ingenieurs, interieur designers en andere werklui. Het is daarbij belangrijk dat je niet alleen je ideeën goed kunt verwoorden, maar ook beschikt over enkele overtuigingskracht waarom jouw visie op een ontwerp uitgevoerd zou moeten worden. Door middel van onderhandelen en communiceren ben je geloofwaardiger en kom je professioneel over.
Creatief denken
Misschien nog wel één van de meest belangrijke kwaliteiten die je nodig hebt als architect: creativiteit. De moeilijkheid is om zowel aan de veiligheidseisen te voldoen als out of the box te denken en je creatieve geest mee te laten spelen in een ontwerp. Als je zowel van tekenen, schetsen, verbeelden en creëren houdt als dat je gek bent met cijfers, dan is er een grote kans dat jij uit het juiste hout gesneden bent voor beroepsarchitect.
Wiskundig inzicht
Laten we eerlijk zijn. Met een beetje krabbelen op papier ga je geen veilige constructie van de grond krijgen. Al kun je nog zo goed tekenen, zonder kennis van wiskunde gaat die carrière als architect net zo min van de grond komen. Daarbij is het belangrijk om verstand te hebben van verschillende materialen, zodat je weet welke wel en welke niet goed met elkaar gaan.