Welke maat dekbed heb ik nodig?
Voor één of twee personen?
In Nederland zijn een aantal standaard maten te koop wanneer het op dekbedden aankomt. Allereerst moet je beslissen of je een een- of tweepersoonsdekbed wilt. Een tweepersoonsdekbed is bijvoorbeeld fijn als je het graag lekker warm hebt en dicht tegen je bedpartner aan wilt kruipen. Denken jij en je bedpartner daar allebei anders over en heeft de ene het standaard koud terwijl de ander zich al snel kapot zweet? Dan is het misschien beter om twee eenpersoonsdekbedden te hebben. Jullie kunnen dan allebei kiezen voor een dekbed dat aansluit op je persoonlijke temperatuurbehoeften. Een ander voordeel van het hebben van twee eenpersoonsdekbedden is dat er niet gevochten hoeft te worden om een deel van het dekbed.
Lengte en breedte
Een dekbed bestaat uit een lengtemaat en een breedtemaat. De gangbare breedtemaat voor een dekbed voor 1 persoon is 140×200 centimeter. Voor twee personen geldt een dekbed maat van 200×220 centimeter als norm. Verder zijn er ook een aantal andere maten verkrijgbaar die wat minder gangbaar zijn, namelijk de zogeheten Duitse maten. De Duitste breedtemaat voor een eenpersoonsdekbed is 160 centimeter en voor een tweepersoonsdekbed is het 260 centimeter. Wij adviseren een dekbed van 160 centimeter voor personen bij wie de lichaamsomvang groter is dan 100 centimeter. Kies je voor een minder gangbare maat dekbed? Houd er dan rekening mee dat je niet overal zomaar kunt shoppen voor dekbedovertrekken.
En dan nu de lengte: je kunt het beste een lengtemaat nemen die past bij jouw eigen lichaamslengte. Ben je bijvoorbeeld groter dan 1,80 meter? Ga dan voor een dekbed met lengtemaat 220 centimeter. Wil je graag een tweepersoonsdekbed hebben? Kies dan voor een maat waarbij het dekbed over de randen van je matras valt, want dat ziet er wel zo netjes uit. Twijfel je nog een beetje over de breedte- en lengtemaat? Kies dan altijd voor een groter formaat dekbed, want dan weet je in ieder geval zeker dat je er warmpjes bij zult liggen ‘s nachts.
Verschillende warmteklassen
Naast de lengte en de breedte is de warmteklasse ook erg belangrijk bij het uitkiezen van een donzen dekbed. De warmteklasse geeft aan in hoeverre het donzen dekbed je lichaamswarmte isoleert. In Nederland maken we gebruik van vier warmteklassen, waarbij warmteklasse 1 voor een zomerdekbed staat en warmteklasse 4 voor een winterdekbed. Warmteklassen 2 en 3 liggen daar tussen in. De volgende factoren spelen een rol bij het uitkiezen van een warmteklasse:
- Je eigen lichaamstemperatuur: heb je het gauw koud of juist altijd warm?
- De temperatuur van de slaapkamer: slaap je in een koude of warme kamer?
Je zult niet lekker slapen onder een te warm dekbed, maar als je het steeds koud hebt dan is het natuurlijk ook niet goed. Een vierseizoensdekbed biedt dan een oplossing.
Dons kwaliteit
De kwaliteit van het dons dat in het dekbed zelf zit verwerkt, is erg belangrijk: de kwaliteit bepaalt namelijk hoe warm je het zult hebben onder het dekbed. Hoe beter de kwaliteit van het dons is, des te beter de warmte is. De kwaliteit van dons wordt weergegeven in de zogeheten vulkracht. De veerkracht is de grootte en de veerkracht van het dons. De meeste mensen in Nederland vinden het fijn om een dekbed te hebben dat wel warm, maar tegelijkertijd ook licht is.
Tijk kwaliteit
De stof die om het dons heen zit, wordt tijk genoemd. De tijk wordt vaak van fijn geweven katoen gemaakt, want deze structuur houdt het dons bij elkaar, maar laat wel lucht door en is daardoor ventilerend. Verder moet tijk sterk en licht tegelijk zijn, zodat het dekbed lekker om je lichaam heen valt. De Nm-waarde van tijk geeft weer hoeveel meter garen er is gebruikt per gram geweven katoen en het is een graadmeter voor de kwaliteit van de tijk. Als de Nm-waarde hoog is, betekent het dat er fijne garen zijn gebruikt. De meeste tijken hebben een Nm-waarde tussen de 100 en 270. Een Nm-waarde boven de 170 wordt gezien als (zeer) hoog. Als je kiest voor een (zeer) hoge Nm-waarde, dan moet je er een bijpassende dekbedovertrek bij gebruiken die daar geschikt voor is.