Denk jij ook dat het gras altijd groener is aan de overkant als je de gazon van je buren ziet? Dan hebben wij goed nieuws, want een fraai gazon bewerkstelligen is makkelijker dan je misschien denkt! Het is in ieder geval belangrijk dat je de juiste bemesting gebruikt en het gras regelmatig onderhoudt. Hoe en wanneer je dit moet doen, vertellen we je hier!
Soorten mest voor gazon
Niet alleen in gazonmest, maar ook in andere soorten mest zitten altijd drie stoffen in de basis, namelijk stikstof (N), kalium (K) en fosfor (P). Alle beplantingen hebben deze drie voedingstoffen namelijk nodig om in leven te blijven.
Koop je in het tuincentrum gazonmest, dan zul je zien dat hier altijd de letters NPK met een cijfer erbij staan. Een voorbeeld is NPK 10-5-8 en dit betekent dan dat de mest voor 10% uit stikstof bestaat, 5% fosfor bevat en verder 8% kalium in zich heeft. De verhouding tussen deze voedingsstoffen verschilt per merk en soort mest.
Heb je een gazon met veel onkruidgroei? Dan is het beter om een meststof te kiezen met relatief meer fosfor erin. Verder bestaat er ook bijvoorbeeld een speciale mest voor het najaar met NPK 8-4-15, waar relatief veel kalium in zit om het gazon extra te beschermen tegen de kou in de winter.
- Stikstof (N): werkzame stof in de beplanting boven de grond, de vorming van groen in de bladeren en het produceren van eiwitten.
- Fosfor (P): is goed voor sterke wortels.
- Kalium (K): essentieel voor de ontwikkeling van celwanden in het gras, aanmaak van glucose en zorgt ervoor dat het gras stevig wordt.
Verder zitten er in gazonmest nog veel meer voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het gras gezond kan groeien, denk maar bijvoorbeeld aan ijzer, calcium en magnesium. Deze stoffen zorgen er met name voor dat het gras niet geel wordt, maar juist mooi groen blijft.
Tip: Wil je jouw gazon een goede herstart geven na een zware winter. Kies dan voor DCM gazonstart. Hiermee geef je jouw gazon een extra boost en heb je in een korte tijd weer een mooi groen gazon.
Hoe bemest ik het gazon?
Heb je een groot gazon? Dan is het slim om een gazonstrooier te gebruiken. Met dit apparaat kun je namelijk de mest goed over je gazon verdelen, waardoor alles mooi egaal bemest wordt. Je kunt het beste aan het begin van de avond bemesten. Als je hier klaar mee bent, dan sproei je het gazon nat. Zorg er wel voor dat je de mestkorrels niet wegspuit, dus gebruik een fijne straal.
Lees de instructies altijd goed door en volg deze op. Gebruik daarnaast niet teveel mest. Als je geen gazonstrooier gebruikt, dan moet je ervoor zorgen dat de mest evenredig wordt verdeeld over het hele gazon. Als je namelijk onregelmatig strooit, dan kan het gazon op sommige plekken (waar je dus niet goed gestrooid hebt) lichter kleuren. Deze verkleuring duidt erop dat het gras te weinig voedingsstoffen heeft en dat het gras niet voldoende bladgroen kan aanmaken. Anderzijds kan een overschot aan mest ook een nadelig effect hebben op het gazon, want dit kan het gras weer beschadigen.
Kunstmest strooi je aan het begin van de avond op een gazon dat droog is en pas daarna ga je besproeien. De stoffen in kunstmest bevatten zout en dit neemt snel vocht op. Als je hier teveel van gebruikt, dan loop je kans dat het gras zal uitdrogen en in sommige gevallen zelfs verbranden.
Wanneer gazon bemesten?
Begin bij voorkeur in het vroege voorjaar (in de maanden februari of maart) met het strooien van kalk. De kalk zorgt ervoor dat de pH-waarde van het gras constant blijft, zodat voedingsstoffen beter worden opgenomen en de kans op mos-groei minder wordt. Voor een fraai en groen gazon heeft het gras idealiter een pH-waarde tussen de 6,0 en 6,5. Je kunt deze pH-waarde zelf opmeten met een pH-test (gewoon in de winkel aan te schaffen). In de maanden maart/april is het slim om het gras nogmaals goed te verticuteren. De meststoffen kunnen door dit verticuteren beter in het gras worden opgenomen. Na het verticuteren kun je het gazon voor de eerste keer in het kalenderjaar gaan bemesten. Organische mest blijft ongeveer drie maanden zijn werk doen, dus je hoeft pas in de zomermaanden juni/juli nog een keer te bemesten. In het najaar tijdens de maanden september/oktober bemest je het gazon voor de derde en laatste keer in het kalenderjaar.