Geluidsoverlast is de nummer één irritatie bij de meeste buren. De buurman die het zoveelste feestje geeft, je eigen kinderen die boven heen en weer rennen, de buurvrouw die aan het verbouwen is. Incidenteel is natuurlijk niet erg, maar als het vaker gebeurt, dan kan dit ook effect hebben op het wooncomfort. Dat wil je niet voor jezelf, maar ook niet voor anderen. Daarom is het verstandig als ieder zijn of haar steentje bijdraagt en zo geluidsoverlast voorkomt. Maar wat kan jij doen om geluidsoverlast te voorkomen of te bestrijden
Maak afspraken
Het allerbelangrijkste is dat er minder frictie ontstaat tussen jou en de buren. Niet alleen als hun extra geluid creëren, maar ook als jij dat doet. Daarom is het goed om verschillende afspraken te maken. Dit is ook afhankelijk van leeftijd en gezinssituatie. Wanneer het stel naast jou ontzettend ziek is, zal het weinig zin hebben in kinderen die tot tien uur in de avond herrie maken. Wanneer jij jonge kinderen hebt en een jong stel naast jou, dan zit je ook niet te wachten op verbouwingswerkzaamheden na acht uur ’s avonds. Daarom zijn er over het algemeen geen kant-en-klare afspraken over geluidsoverlast (op de standaard wetgeving na dan).
Schakel nooit direct de politie in als je geluidsoverlast zat bent, maar ga in gesprek met de mensen om je heen. Leg uit welke tijden voor jou niet handig zijn, maar knijp af en toe ook een oogje toen. Incidenteel een keer een feestje is natuurlijk geen probleem. Misschien ietwat vervelend, maar besef goed dat het maar éénmalig is.
Zorg voor goede isolatie
Een goede isolatie voor de woning heeft een enorm effect op het wooncomfort. Niet alleen omdat de temperatuur in huis een stuk aangenamer is, maar ook omdat het in de meeste gevallen een grote impact heeft op de geluidsdoorlating. Denk bijvoorbeeld aan isolatieglas. Hierdoor wordt het geluid van buiten veel sterker gedempt. Daardoor heb je minder last van verkeersgeluiden of geluid van de buren. Bovendien merk je het ook nog eens op andere gebieden en de jaarrekening van de energieleverancier.
Kies de juiste vloer
Wil je zelf voorkomen dat je heel veel geluid produceert en woon je bijvoorbeeld in een rijtjeswoning of flat? Dan is het ook goed om op de vloer en de bekleding van de trap te letten. Wanneer je in een rijtjeswoning woont en de trap met een laminaatvloer is bekleedt, dan zal dit voor extra veel lawaai zorgen. Hierdoor klinkt het bij de buren al gauw alsof er hele hordes mensen van de trap afrennen, terwijl jij gewoon even snel de trap opklimt. In dat geval is vloerbedekking op de trap al een betere keuze.
Woon je in een flat en wil je minder lawaai produceren voor de buren boven en onder je? Kies dan het liefst voor een pvc-vloer of vloerbedekking. Hiermee wordt het geluid optimaal gedempt.
Je kunt natuurlijk ook nog andere maatregelen treffen om minder lawaai te maken. Denk bijvoorbeeld aan schoenen uit bij binnenkomst. Niemand zit er op te wachten om de gehele dag de hakken van de buurvrouw te horen!