Blazen
Blazen is een vormgeef techniek die veelal gebruikt wordt bij holle objecten en eenvoudige objecten. Daarbij kun je denken aan flessen, bekers of aan bijvoorbeeld kommetjes. Bij het blaasgieten van kunststoffen zijn er 3 technieken die het meest gebruikt worden, namelijk: extrusie-, injectie- en rekblaasgieten. Bij blaasgieten komt het erop neer dat een mal de vorm van het uiteindelijke object bepaalt. Met behulp van een pin wordt de verwarmde kunststof in de mal(matrijs) geblazen. Aan de hand van de benodigde eigenschappen van het eindproduct kan gekozen worden voor 1 van de andere blaastechnieken die meer lastige vormen of wanddikten kunnen produceren.
Spuitgieten
Een tweede manier om kunststof voorwerpen hun vorm te geven is met behulp van spuitgieten. Spuitgieten wordt met name gebruikt bij stoffen met een laag smeltpunt. Bij deze techniek duwt een schroef de verhitte substantie (granulaat) door de spuitmondopening. Het granulaat komt daarbij terecht de matrijs en wordt vervolgens afgekoeld. Nadat het granulaat gekoeld en niet langer vloeibaar is ontstaat het verharde kunststof zoals we dit kennen. Spuitgieten maakt het mogelijk om complexe producten te produceren maar is relatief gezien duur. Spuitgieten is daarom veelal rendabel wanneer grote hoeveelheden van hetzelfde product gemaakt worden.
Dompelen
Een andere goedkopere en veelgebruikte vormgeef techniek voor kunststoffen is ‘dompelen’. Zoals de naam al doet vermoeden wordt bij dompelen een mal in een bad met vloeistof geplaatst. Wanneer de mal vervolgens uit de vloeistof gehaald wordt blijft een laagje vloeistof achter op de mal. Verwijder de mal en het product is gemaakt. Producten die op deze wijze veelal gemaakt worden zijn bijvoorbeeld ballonnen, handvatten en slangen. Een ander groot voordeel naast dat dompelen relatief goedkoop is, zit in het feit dat dompelproducten geen naden of aansluitpunten bezitten.
Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende ingewikkelde manieren om kunststof producten vorm te geven. Ben je geïnteresseerd in het laten produceren van kunststof producten bijvoorbeeld voor jouw inrichting, thuis of op kantoor? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een specialist. Zo kun je er snel achter komen welke techniek het meest geschikt is voor jouw ontwerp!
One thought on “Kunststof meubelen vormgeven, zo gebeurt dat!”
Ik vind leuk dat er meer en meer kunststof productie gemaakt wordt omdat het duurzaam is en bijna overal kan gebruikt worden. Ik wist wel dat er meerdere technieken van kunststof verwerking zijn, maar ik wist niet wat het verschil is. Bijvoorbeeld had ik geen idee dat spuitgieten bij stoffen met een laag smeltpunt gebruikt wordt. Bedankt voor de info!