1. Meubels antiek maken met kaarsvet
Een van de eerste leuke DIY tips is: gooi je oude meubel niet weg, maar maak deze antiek met kaarsvet. Ja, echt! Kaarsvet. Dat is ideaal wanneer je je oude meubel een antieke look wilt geven. Kaarsvet zorgt er namelijk voor dat de eerste laag niet goed hecht en dat maakt dat de meubel antieke accenten krijgt. Voor “operatie kaarsvet” heb je het volgende nodig:
- Donkergekleurde verf (bijvoorbeeld groen en bruin) voor de onder (of basis) laag;
- Verf (bijvoorbeeld krijtverf) voor de boven (of top) laag;
- Kaarsvet;
Voordat je begint, dien je het meubel voor te bereiden. Dat houdt in dat je moet kijken of het meubel nog een oude waslaag bevat. Wanneer dat het geval is, dien je deze verwijderen met wasverwijderaar of staalwol. Vervolgens moet je het meubel: 1) goed droogmaken, 2) eventueel behandelen met een ontvettingsmiddel en 3) goed opschuren. Voor die laatste is belangrijk dat je in de nerfrichting schuurt. En vergeet niet: wanneer je gaat verven, moet het hout stofvrij zijn. Dan kun je écht van start:
- Zorg ervoor dat het meubel opgeschuurd, (boen)was-, stof- en vetvrij is;
- Gebruik twee soorten donkergekleurde verf (niet over elkaar) als onderlaag en laat het geheel goed drogen;
- Breng met een goede kwaliteit dinerkaars op de donkere onderlaag kaarsvet aan daar waar je slijtplekken wilt hebben;
- Gebruik een lichte (krijt)verf als bovenlaag en laat deze goed drogen;
- Schuur – altijd met de nerf mee – de plekken waar je eerder het kaarsvet hebt aangebracht.
Tada! Je oude meubel is in een handomdraai veranderd naar antiek oud.
2. Meubels opknappen met krijtverf
We hadden het er net al even over: krijtverf. Dat brengt ons bij de tweede tip: gooi je oude meubel niet weg, maar knap deze op met krijtverf. Het ideale middel om je oude meubel mee te pimpen. Deze verf is eenvoudig om te verwerken, is te gebruiken op verschillende oppervlakken en is ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het zorgt voor een matte, poederachtige en trendy uitstraling. Krijtverf is op waterbasis en blijft poreus. Hierdoor wordt de ondergrond waarop je de verf aanbrengt niet afgesloten, maar is de verf wel dekkend genoeg om het oude meubel van een nieuwe uitstraling te voorzien. Een schitterende, zachte uitstraling om precies te zijn. Verwar krijtverf overigens niet met schoolbordverf. Die eerste is namelijk geschikt voor muren en meubels, maar je kunt er niet met krijt op schrijven en tekenen.
3. Meubels bekleden met meubelstof
De laatste tip heeft te maken met meubelstoffen. Gooi je oude meubel niet weg, maar bekleed deze (opnieuw). Met meubelstof kun je bijvoorbeeld je oude – nog in uitstekende staat verkerende – bank herstofferen. Maar ook die antieke stoel van je oma, die je toch wel graag wilt behouden, maar waarvan de bekleding versleten is. Het leuke aan meubelstof is dat er behoorlijk wat materialen zijn waarvan deze stof gemaakt kan worden. Van wol tot Trevira en van jute tot kunstleer. Keuze genoeg dus. En je kunt er ook nog eens van alles mee bekleden. Van stoelen tot banken tot krukjes…
Welke van deze DIY tips vind jij het leukst?
One thought on “Gooi oude meubels niet weg: 3 leuke DIY tips”
Je geeft heel originele tips voor het opknappen van oude meubelen. Die met kaarsvet was voor mij helemaal nieuw. Nou ben ik niet zo handig, dus aan meubels overtrekken begin ik niet zelf. Het is overigens wel duur als je het laat doen. Ik val terug op de grand foulard.