EPDM wordt gezien als een veelzijdig materiaal doordat het aangebracht kan worden op allerlei ondergronden. Waarschijnlijk ben je nu benieuwd naar op welke oppervlakten EPDM precies gelijmd kan worden. Dit kun je onder meer doen op houten ondergronden, denk hierbij aan underlayment, houten dakbeschot en OSB platen. Ook op de huidige bitumen dakbedekking is het meestal mogelijk om EPDM dakbedekking te plaatsen. In dit artikel lees je op welke oppervlakten EPDM nog meer gelijmd kan worden!
Beton
Het is mogelijk om EPDM dakbedekking op beton te lijmen. Hierbij is het van belang dat je het werkveld eerst schoonmaakt, scherpe delen moeten bijvoorbeeld beslist verwijderd worden. Daarnaast hoef je op papier geen primer te gebruiken, al kan dit wel gedaan worden. Weet dan dat je de primer eerst minstens een volledige dag moet laten drogen. Als de primer namelijk niet helemaal droog is, gaat dit de optimale hechting van de EPDM lijm tegen.
Hout
Op houten oppervlakten is het zeker mogelijk om EPDM te lijmen. Je kunt bij een overkapping of schuur die niet verwarmd wordt, de dakbedekking direct op het hout aanbrengen. Bij verwarmde ruimtes is dit niet het geval doordat er hier condensvorming kan ontstaan tussen de ondergrond en het EPDM. Voorkom dit door PIR isolatieplaten te plaatsen samen met dampwerende folie. Ook is het niet slim om EPDM aan te brengen op nat hout, het oppervlakte moet dus droog zijn voordat je begint.
Zink
In onder meer dakgoten wordt vaak gebruik gemaakt van zink. Op den duur kan hier lekkage optreden door corrosie. Het is echter mogelijk om de dakgoten waterdicht te maken met stroken van EPDM. Dit is alleen het geval als de lasnaden niet te beschadigd zijn. Is er te veel schade? Laat de naden dan eerst repareren voordat je het EPDM aanbrengt. Opnieuw moet je ervoor zorgen dat de ondergrond schoon is, wat bij een dakgoot nog wel eens lastig is.
Dakleer
In sommige gevallen is het mogelijk om EPDM te lijmen op bitumen dakbedekking, zoals dakleer ook wel genoemd wordt. Hierbij moet je rekening houden met een paar factoren. Zo is het belangrijk dat het dak geïsoleerd is, op deze manier voorkom je condensvorming. Ook is het cruciaal dat de ondergrond droog en veegschoon is. Dit komt doordat EPDM lijm niet goed samengaat met vocht. Het oppervlak moet daarom niet alleen droog zijn als je het EPDM plaatst, het moet ook droog blijven.