De meeste woningen zijn beveiligd tegen overspanning en dat is maar goed ook. Als de spanning op een elektrische installatie in huis hoger is dan die waarvoor deze ontworpen is, kan de hoge spanning de installatie onherstelbaar beschadigen. Met name elektronische apparaten zijn erg gevoelig voor overspanning. Dit geldt al voor de meest simpele apparaten in huis, bijvoorbeeld voor je koffiezetapparaat, tv of computerscherm. Weet jij of jouw huis en apparaten goed beveiligd zijn tegen overspanning? In deze blog leggen we de 3 belangrijkste oorzaken van overspanning in je woning uit. Doe de check en bescherm je huis met goede overspanningsbeveiliging!
1. Blikseminslag
Met stipt op nummer één in de lijst van de veroorzakers van overspanning staat blikseminslag. In Nederland hoort onweer bij de seizoenen. Het is dan ook zaak om je woning te beschermen met een goede bliksemafleiding op het huis en een bliksembeveiliging in de meterkast. Hiermee is je huis dus niet alleen beter beschermd tegen brand, maar zorg je er ook voor dat overspanning de apparatuur in huis niet kan beschadigen. Bliksem hoeft niet direct op jouw huis in te slaan om schade te kunnen veroorzaken; ook een blikseminslag in de omgeving kan via kabels van buitenaf tóch jouw huis binnendringen. Hieronder lees je hoe jij de apparaten zelf kunt beschermen tegen overspanning.
2. Overspanning op het net
Een blikseminslag die niet direct in jouw woning plaatsvindt maar je huis binnendringt via bekabeling in de grond, komt overeen met overspanning op het net. Bliksemafleiding op het huis volstaat in dit geval niet om apparatuur tegen overspanning te beschermen. Gelukkig kun je jouw elektronische apparaten op een andere manier heel goed beschermen tegen dit soort overspanning. Dit doe je door een overspanningsbeveiliging, ofwel een aardleiding in de stroomtoevoer toe te voegen. Waar een aardingskabel standaard is bij apparaten die door waterschade beschadigd kunnen raken – zoals een waterkoker – wordt hij in Nederland niet standaard aan elektronische apparatuur toegevoegd. Ben jij bang dat dure apparatuur beschadigd raakt door overspanning op het net? Check dan altijd of de stroomkabels een aardleiding bevatten!
3. Kabelbreuk
Daarnaast kunnen bij intensief gebruik van apparatuur ook kabelbreuken optreden. Een breuk in de kabel wordt ook wel een breuk van de nul geleider genoemd; het zorgt ervoor dat het sterpunt van de spanning niet meer vastligt en deze dus niet meer geleidelijk naar het apparaat wordt doorgevoerd. Omdat het sterpunt alle kanten op kan schuiven, kan hij zowel voor onder- als voor overspanning zorgen. Als er hoge spanning omgaat in het apparaat kun je hiervoor een beveiliging installeren; dit wordt de nulspanningsbeveiliging genoemd. Als deze beveiliging is geïnstalleerd zal het apparaat zichzelf uitschakelen als de spanning niet meer kan worden gedefinieerd.
Kostbare en gevoelige apparatuur in huis kun je ook verzekeren tegen schade. In dit artikel lees je wat er precies valt onder je inboedelverzekering.