Trap
Indien een woning een trap betreft zijn er twee soorten aanpassing mogelijk. Zo kan men een traplift aanvragen (informeer eerst goed bij een verzekeraar) zodat, er gemakkelijk omhoog en omlaag gegaan kan worden tussen etages in. Is een traplift niet realiseerbaar? Dan kan er een slaapkamer met douchegelegenheid op de eerste etage (of op de begane grond) worden gemaakt. Zo is de persoon in kwestie van al het woon –en leef gemak voorzien! De woning kan ingericht worden naar eigen behoefte en benodigdheden.
Drempels begaanbaar maken
Hoge drempels kunnen een probleem vormen voor een rolstoel. Men kan hier niet of niet zelfstandig overheen en zo delen van het huis niet in. De drempels kunnen verlaagd worden of er kunnen oprijplaten worden geplaatst. Een rolstoel oprijplaat is dé oplossing voor hoogteverschillen. Zo kan men er met de rolstoel gemakkelijk overheen en zo in elke kamer van het huis komen met een rolstoel. Dit zie je ook vaak terug in diverse openbare gebouwen en kantoorpanden, het is namelijk verplicht ieder gebouw toegankelijk te maken voor gehandicapten.
Toilet
In het toilet moeten ook bepaalde voorzieningen aanwezig zijn om het rolstoeltoegankelijk te maken.. Er moet genoeg ruimte zijn voor een rolstoel. Als iemand slecht ter been is maar tochde mogelijkheid heeft om kort te staan, is een beugel aan de wand zeer gewenst. Men kan zich daaraan vasthouden en omhoog trekken.
Deuren
Enkel bij het betreden van een woning is een rolstoeltoegankelijke deur een must. Indien deze niet breed genoeg is, is het onmogelijk om een woning binnen te komen. Een deur als deze moet dus breed genoeg zijn en gemakkelijk te openen en af te sluiten zijn. Er zijn verschillende soorten deuren die uitkomst kunnen bieden, zoals: draaideur (zoals in haast iedere woning), een schuifdeur (veel ruimte, openen wat moeilijker), een doordraaiende deur (klapt beide kanten op), harmonicadeuren en een top flex deur. Een ideale deur is er uiteraard eentje die elektrisch is en via een afstandsbediening of drukknop open gaat.
Er zijn verschillende aanpassingen die moeten worden geregeld om een woning rolstoelvriendelijk te maken. De mate van aanpassingen liggen onder andere aan: de aandoening, de woning(soort) en het budget (wat wordt er wel verzekerd).