Do: verzamel de juiste materialen voor het verwijderen van je tapijt
Voordat je aan de slag gaat zijn er een aantal materialen die je nodig hebt. Ventileer de ruimte goed, want je werkt met redelijk heftige materialen voor het verwijderen van de lijm. Het is altijd een goed idee om je woning goed te ventileren om vervuilde lucht af te voeren naar buiten. Over het algemeen zijn dit de benodigde materialen om je tapijt te verwijderen:
- Scherp stanleymes
- Mondkapje en handschoenen
- Schroevendraaier
- Plamuurmes
- Afbijtmiddel voor de lijm
- Vloerlijm verwijderaar
- Emmer warm water
- Sponsjes
Do: maak repen van het tapijt
De makkelijkste manier om het tapijt los te maken, is door het eerst in lange repen te snijden. Hier komt het scherpe stanleymes goed van pas. Trek de repen stuk voor stuk los en rol ze op, waardoor het tapijt los komt van de ondervloer. Als je tapijt van een groot oppervlakte moet verwijderen, dan kan het de moeite waard zijn om een tapijtstripper te huren. Dit apparaat maakt het werk een stuk minder lastig en het gaat sneller.
Do: verwijder de lijm nadat je het tapijt hebt verwijderd
Nadat je het tapijt hebt losgetrokken, blijven er doorgaans lijmresten achter op de ondervloer. Deze moet je zo goed mogelijk verwijderen, anders krijg je er last van bij het leggen van de nieuwe vloer. Bijvoorbeeld bij een vloer van PVC laminaat. Bruine lijm verwijder je met afbijtmiddel en vloerlijm verwijderaar. Met het plamuurmes kun je de laatste harde resten wegschuren. Voor de witte lijm heb je meestal alleen een emmer met warm water en een spons nodig. Genoeg tips dus om een verlijmde vloerbedekking te verwijderen
Don’t: in je eentje klussen als je je tapijt moet verwijderen
Het verwijderen van tapijt is een intensieve klus. Zeker als je de hele woonkamer moet raden wij aan om hulp in te schakelen. Vraag je vrienden of familie om te komen klussen met de belofte van een lekkere maaltijd of gezellige borrel op het einde. Uiteraard kun je ook professionele hulp inschakelen. Doe dit ook als er veel meer werk moet gebeuren, bijvoorbeeld voor een woning ontruiming na overlijden, faillissement of scheiding.