Traprenovatie plannen
Een traprenovatie begint met een duidelijke planning. Hierbij bepaal je als eerst wat er moet gebeuren. Wil je alleen de traptreden en vloerbedekking vervangen? Of heb je een open of half open trap waarbij ook de leuningen, balusters en spijlen aan herstel of zelfs vervanging toe zijn? Als je eenmaal hebt bepaald hoe omvangrijk de renovatie is, kies je uit met welke materialen, kleuren en stijl je wilt werken. Kijk of de kleur die je voor de trap in gedachte hebt past bij de rest van de ruimte, zoals de kleur van het laminaat. Je zal bovendien de afmetingen van je trap moeten opmeten om de juiste hoeveelheid materialen in te kopen. Er zijn tal van webwinkels die je bij de inkoop van dienst kunnen zijn met een uitgebreid assortiment. Uiteraard kan je hierbij ook samenwerken met een renovatiebedrijf of het werk zelfs helemaal aan hen uitbesteden.
Traprenovatie uitvoeren
De eerste stap van een volledige traprenovatie bestaat uit het herstellen van de traptreden. Allereerst wordt de bestaande vloerbedekking verwijderd. Soms worden hierbij ook lijmresten zichtbaar die weggewerkt moeten worden. Hierna worden de traptreden gemonteerd. Het hangt van de staat van de trap af welke materialen hierbij nodig zijn. Gebruikelijk is wel een stootbord (voor het verticale deel van de trap) en een overzettrede (voor het horizontale trapdeel). Daarnaast wordt er doorgaans ook een nieuwe uitlooptrede en patentlijst aangebracht. Alvorens de verschillende onderdelen aan te brengen, worden uiteraard eerst de maten opgenomen en de treden op maat gezaagd. Aanbevolen wordt om bij de onderste traptreden te beginnen en omhoog te werken.
Bij een grote traprenovatie wordt tevens de balustrade hersteld of zelfs vervangen. De balustrade van een trap bestaat uit onder meer de balusters, spijlen en een leuning. Een gesloten trap wordt omringd door twee muren, zodat deze doorgaans geen balustrade heeft. Open en half open trappen daarentegen wel. Voor een mooi aanzicht kan de balustrade worden afgewerkt met een versierde leuning, bijzondere spijlen of sierknoppen.
Kosten van een traprenovatie
De totale kosten van een traprenovatie hangen af van onder andere de omvang van de renovatie, de materialen en de mate waarin je ondersteund wordt door een renovatiebedrijf. Ook het model van de trap is relevant aangezien deze de moeilijkheid van de renovatie bepaalt. Zo is een rechte trap aanzienlijk makkelijker en dus ook goedkoper te renoveren dan een trap met één of zelf twee kwartslagen. Zelf een traprenovatie uitvoeren is uiteraard goedkoper, maar vereist ook de nodige technische kennis. De kosten van een traprenovatie beginnen bij enkele honderden euro’s en kunnen oplopen tot ongeveer tweeduizend euro. Bij een trap met zeer veel treden, kwartslagen en de meest luxe materialen, kan de prijs uiteraard nog hoger zijn.
Succes met de renovatie van de trap!