De betonnen gietvloer ligt in steeds meer huizen en kantoren waar het accent ligt op industrieel en modern. Voor degenen die overwegen een betonnen vloer te laten gieten, is het echter niet altijd duidelijk wat dit gaat kosten. Om een zo goed mogelijke kostenvergelijking te kunnen maken, zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.
Bereken naar de prijs per m2
Als je de kosten voor een betonnen gietvloer bij verschillende leveranciers gaat vergelijken, is het het makkelijkst om een soort totaalprijs per vierkante meter te berekenen. Wanneer je online gaat zoeken en offertes opvraagt, zie je prijsverschillen van 50 tot ongeveer 150 euro per vierkante meter. Waarom variëren die prijzen zo sterk?
- Het hangt af van de oppervlakte waar de betonnen gietvloer in moet komen
- Bij de ene leverancier zijn afwerking of vervoerskosten wel inbegrepen in de prijs per vierkante meter, bij de andere leverancier niet (en die lijkt dus in eerste instantie goedkoper)
- De kwaliteit van de vloer verschilt dikwijls ook per leverancier. Vergelijk dus niet alleen puur op prijs!
Je kunt dus de meest eerlijke vergelijking maken door alle kosten bij elkaar op te tellen en te verdelen tot een ‘totaalprijs’ per vierkante meter.
Hoe groter de ruimte…
Des te interessanter wordt een betonvloer qua prijs. De machines hoeven namelijk maar één keer gehuurd en geïnstalleerd te worden – die kosten maak je dus altijd. Het gieten zelf is een klus die men relatief snel kan klaren, dus een grote ruimte heeft meestal een lagere prijs per vierkante meter. Veel leveranciers hanteren dan ook een soort basistarief (voor kleine ruimtes) en hebben een lager tarief per vierkante meter bij grotere oppervlaktes.
Afwerking
De betonnen gietvloer moet goed beschermd worden. Daarom dien je ook rekening te houden met kosten voor de afwerking van de vloer. Vraag bij je leverancier na of deze kosten bij de prijs per vierkante meter inbegrepen zitten en zo nee wat hier de kosten precies voor zijn.
Kleur
Afhankelijk van je kleurwensen kan er ook nog een prijsverandering optreden. Ben je tevreden met de standaard kleur, dan kost dit je niks extra’s. Moeten er echter kleursupplementen worden toegevoegd, dan zal je prijs per vierkant meter iets stijgen. Vraag ook dit goed na bij de verschillende leveranciers.
Met de hand
Sommige plaatsen zijn moeilijk bereikbaar. Dit maakt het machinaal gieten van de vloer onmogelijk en de vloer zal met de hand gegoten moeten worden. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een fikse stijging van de prijs. Neem daarom van te voren goed met je leverancier door hoe de ruimtes eruit zien en of er mogelijk beperkingen zijn in het machinaal gieten.
Is een betonnen gietvloer duurder dan een tegelvloer?
In eerste instantie lijkt de prijs voor een tegelvloer altijd lager dan die voor een betonnen gietvloer. Maar schijn bedriegt, want bij tegelvloeren zitten veel factoren nog niet bij de prijs per vierkante meter inberekend. Denk dan aan de legkosten, plinten, afkitten, voegwerk, et cetera.
Deze kunnen je uiteindelijke prijs per vierkante meter flink omhoog laten schieten, waardoor de prijs eigenlijk om het even is. Tenzij je de tegelvloer zelf kunt leggen of de prijs per vierkante meter onder de 25 euro kunt houden, maakt het kostentechnisch doorgaans niet zo heel veel uit.
Overige zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een leverancier:
- Garantie op de vloer: verschilt per leverancier. Natuurlijk ga je er niet vanuit dat er iets misgaat, maar het spreekwoord luidt niet voor niets ‘beter voorkomen dan genezen’.
- Ervaringen van anderen: het kan nooit kwaad om referenties over een leverancier op te vragen. Zoek online naar ervaringen van anderen of vraag in je kennissenkring rond of iemand eerder gebruik heeft gemaakt van de diensten van deze leverancier.
- Kras- en kleurvastheid: zoek altijd goed uit wat de kwaliteit van de vloer is en of deze echt kras- en kleurvast is. Dit zijn geen zaken waarin je later teleurgesteld wilt worden! Overleg dit met je leverancier en doe eventueel online aanvullend research.
- Kosten voor meerwerk: soms zijn bepaalde zaken niet te overzien, gebeurt er iets dat niet op de planning stond en moet je leverancier wat extra werk verrichten. Wees niet naïef en vraag op voorhand na wat eventueel meerwerk kostentechnisch betekent.
Dit artikel werd je aangeboden door Solo Gietvloeren, leverancier van onder andere betonnen gietvloeren.