Toen ik jong was dacht ik nooit zo veel na over cactussen. Het waren van die stekelige woestijnplanten die weinig water nodig hebben en heel ver weg groeien. Maar nu ik ouder ben en meer waarde hecht aan mijn inrichting ben ik cactussen meer gaan waarderen. Ze zijn namelijk ontzettend leuk als decoratie voor in huis. Naarmate ik meer cactussen kreeg, kreeg ik ook meer interesse in de plant en ben ik er informatie over gaan zoeken. En wat blijkt? Een cactus kan je echt verbazen! Dit zijn 5 dingen die je nog niet wist over cactussen.
1. Oorsprong van het woord cactus
Cactus is afkomstig van de Griekse naam Kaktos. Kaktos is een Spaanse artisjok of de “stekelige plant van Sicilië” zoals velen het in Griekenland noemen. De Grieken gebruikten het woord cactus om te verwijzen naar de stekelige plant, die ze vergeleken met artisjok. Later bleek echter dat de plant die ze cactus noemden eigenlijk een artisjok was en geen cactus en dat de twee planten verschillende kenmerken hadden.
2. Cactussen kunnen een ongelofelijke hoeveelheid water in korte tijd opslaan
In de woestijn regent het zelden, en als het regent is het vaak weinig. De woestijnzon is extreem heet en droogt regenwater in zeer korte tijd op. Dus hoe overleeft een cactus het in die omstandigheden? Om de droge en hete omstandigheden in de woestijn het hoofd te bieden, slaat de cactus snel veel water op als het regent. De planten hebben ondiepe wortelstelsels om zoveel mogelijk water te kunnen absorberen. De wortels zijn slechts 1,3 cm diep, dus het duurt niet lang voordat het regenwater de wortels bereikt heeft. Daarnaast bedekken de wortels ook een groot oppervlak waardoor ze een in één keer veel water kunnen opnemen. Na opname slaat de plant liters water op in zijn stam, waardoor deze gezwollen lijkt. Het woestijnzand kan er droog uitzien omdat het water snel weg is, maar als je wilt weten of het onlangs heeft geregend, kijk dan eens naar de zwelling van een cactus. Staat deze bol, dan heeft het vrij recent nog geregend.
3. Een cactus kan ontzettend oud worden
Veel kamerplanten moet je regelmatig vervangen omdat ze zo’n korte levensduur hebben. Als je op zoek bent naar een plant die tientallen jaren kan overleven, dan is een cactus de plant voor jou! Deze plant heeft niet alleen minimale zorg nodig, maar kan de meeste van de planten overleven. Er zijn meer dan 1500 verschillende soorten cactussen. De gemiddelde levensduur van een cactus ligt tussen de 10 en 200 jaar. Dat is niet niks.
4. Cactussen zijn een belangrijke voedselbron geweest
Oude bevolkingen in Mexico en Peru gebruikten cactussen als voedselbron. Onderzoekers dateren het bestaan van cactussen in de gemeenschappen al van 12000 jaar geleden. Jagers en verzamelaars verzamelden de cactusvruchten ook, die ze naar hun kampen brachten voor voedsel. In de moderne tijd zijn cactusvruchten populair geworden voor hun psychoactieve werkzaamheden. De middelen zijn gunstig voor de hersenen, omdat ze een verhoogde cognitieve prestatie bevorderen. Daarom zijn sommige soorten, zoals de Indische Vijg, populair in de kruidengeneeskunde.
5. het water uit een cactus is niet bepaald lekker, of goed voor je
Je hebt misschien gehoord dat, als je ooit in de woestijn verdwaalt zonder water om te drinken, je je dorst kunt lessen door water uit een cactus te halen. Nou, de plant kan liters water opslaan, maar het water is niet bepaald lekker. Het water is niet giftig, maar het bevat wel zuren en alkaloïden die bitter smaken. Ook moeten je nieren hard werken om het water te filteren voordat je er wat aan hebt, wat schadelijk kan zijn. Cactussen slaan water op deze manier op om dieren te ontmoedigen om van ze te drinken. Anders zou de plant uitsterven in de woestijn waar elk dier water hard nodig heeft.
Een cactus, iets voor jou?
Maar voor jou is het natuurlijk het belangrijkst of een cactus goed staat in de woonkamer. Je hebt ze in alle soorten, maten en kleuren. Ikzelf vind een klassieke cowboy cactus het mooist, maar smaken kunnen verschillen!