Er bestaan veel verschillen tussen diverse soorten gietvloeren. Uiteraard zijn er verschillen in materiaal. De verschillende materialen zorgen ervoor dat ook de prijs en de kwaliteit van de vloertypen verschillen. Het verschil in kwaliteit wordt ook bepaald door het bedrijf dat de vloeren verkoopt en installeert.
Oriënteer je je op de aanschaf van een gietvloer? Lees je dan van te voren in en laat je goed informeren over onder andere kwaliteit, prijs en installatie. Wij helpen je in dit artikel al een beetje op weg.
Grondstoffen
Zoals eerder vermeld worden gietvloeren gemaakt van verschillende materialen. Deze materialen hebben direct invloed op de functionaliteit en de kwaliteit van de vloer. Het grootste verschil tussen de materialen is het soort olie dat is gebruikt voor de kunststof. Zo worden bepaalde typen vloeren gemaakt met kunststof dat verwerkt is met aardolie; dit resulteert in de kunststoffen epoxy en polyurethaan. Een gietvloer kan ook gemaakt zijn door biopolymeren, die gemaakt zijn van plantaardige olie. Hierdoor zijn deze milieuvriendelijker dan de andere grondstoffen.
Effect op de gietvloer
De gebruikte grondstoffen en materialen hebben direct invloed op enkele eigenschappen van de vloer. De elasticiteit, weerbaarheid, slijtvastheid en de mate waarin de vloer bestand is tegen druk(verschillen) zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het gebruikte materiaal. Verder bepaalt het materiaal ook de glansgraad en kleurvastheid.
Dit is echter nog niet alles. Ook belangrijke zaken als brandveiligheid, geluiddemping en hoe goed de vloer tegen vloeistoffen, zuren en dergelijke worden bepaald door de samenstelling van het materiaal. Laat je dus goed informeren over wat het beste bij jouw huis past voor je een gietvloer bestelt.
Vloerverwarming
Steeds meer mensen raken overtuigd van de voordelen van vloerverwarming. Het verwarmt je huis gelijkmatig, de warmte stijgt op vanaf de grond, waardoor het niet snel ontsnapt en het is in de meeste gevallen energiebesparend; helemaal in een goed geïsoleerd huis. Veel mensen kiezen er echter nog voor om een vloerverwarming aan te leggen onder een stenen vloer. In feite is dit jammer, omdat gietvloeren uitermate geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming.
In het verleden werd er vaak geklaagd over het slechte functioneren van de vloerverwarming. Vaak kwam dit doordat de kennis over het functioneren en aanleggen van vloerverwarming niet toereikend was. Er werden fouten gemaakt bij de installatie, waardoor bijvoorbeeld de verwarmingsbuizen defect raken.
Tegenwoordig weten we echter al veel meer over de installatie en de werking van vloerverwarming, waardoor de systemen die nu worden gebruikt bij het aanleggen en het gebruik van de vloerverwarming erg veilig zijn. Het gebruik van vloerverwarming is hiermee veiliger dan dat van een centrale verwarming.