1. Bespaar op verwarmingskosten
Een gouden oude die we er meteen maar weer even ingooien is in de winter de thermostaat lager zetten als je de deur uitgaat of voordat je gaat slapen. Dit is namelijk een van de eenvoudigste manieren om fors te besparen op energie. Dit scheelt je al snel zo’n 100 euro per jaar. Ook een nieuwe energiezuinige combi-ketel kan een wereld van verschil maken. Natuurlijk is de aanschaf een hele investering, maar als je een oude cv-ketel hebt dan is dit een investering die zich op termijn dubbel en dwars terugbetaalt. Wist je trouwens dat de centrale verwarming het beste werkt als er een constante luchtstroom is? Zet dus geen meubelen vlak tegen de verwarming aan en hang geen gordijnen voor de verwarming. Zorg ook voor toevoer van frisse lucht door middel van mechanische ventilatie of een ventilatierooster.
2. Vervang oude apparatuur
Niet alleen het vervangen van je oude cv-ketel kan je veel opleveren, ook veel andere apparatuur is de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden. Het is dus zeker de moeite waard om die oude koelkast, wasmachine, vaatwasser of tv nu eindelijk een keer te vervangen. Let er bij het kopen van nieuwe apparatuur op dat het een model is met energielabel A++(+). En staat het spiksplinternieuwe apparaat dan eindelijk te shinen in je huis, gebruik hem dan slim: op de eco-stand. Het energielabel is namelijk gebaseerd op gebruik in de meest zuinige stand. Ben je bang dat je vuile vaat of wasgoed op deze stand niet goed schoon wordt? Niet nodig, de machine doet zijn werk op een lagere temperatuur, maar het programma duurt langer. Hierdoor wordt je vaat of was op de eco-stand net zo schoon als op de gewone stand.
3. Zorg voor een goede isolatie
Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat je het in de zomer koel houdt binnen en in de winter aangenaam warm. Door het isoleren van je huis hoef je minder te stoken en bespaar je dus op de energiekosten. De meeste warmte of koude trekt naar binnen via ramen en kozijnen. Kies daarom voor HR++ of Triple glas. Wil je het helemaal goed aanpakken? Laat dan meteen ook de oude (vaak houten) kozijnen vervangen. Maar ook zonder ingrijpende verbouwing kun je nog veel isoleren in huis. Plaats bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming of tochtstrips langs deuren en ramen.
4. Kies voor energiezuinige verlichting
Maak je nog steeds gebruik van gloeilampen omdat ze zo’n gezellige sfeer geven? Of vergeet je wel eens het licht uit te doen als je de deur uitgaat? Zonde voor je portemonnee. Door te besparen met ledlampen en de verlichting niet onnodig te laten branden, bezuinig je ongemerkt tientallen euro’s per jaar op je energierekening. En ledverlichting kil? Dat gaat allang niet meer op. Kies bijvoorbeeld voor indirect of gekleurd licht, in een boekenkast, onder de traptreden, op een plank of achter de tv en je zult versteld staan van het resultaat.
5. Maak je huis slimmer
Er komt steeds meer slimme apparatuur op de markt waarmee je je huis slimmer én zuiniger kunt maken. Terwijl jij ’s ochtends langzaam wakker wordt met een wake-up light, verwarmt je slimme thermostaat alvast de woonkamer en begint je koffie te pruttelen. En zodra je de deur uitloopt gaat je verlichting automatisch uit, je thermostaat omlaag en wordt je alarmsysteem ingeschakeld. Stijgen de temperaturen en begint de zon fel te schijnen? Dan gaat de zonwering automatisch omlaag en blijft je woonkamer ook in de zomer lekker koel. Dit is allang geen toekomstmuziek meer. Het aantal slimme apparaten neemt alleen maar toe en daarmee ook de mogelijkheden om te besparen op je woonkosten.